Verdicte finale în dosarul Hexi Pharma, firmă care a furnizat spitalelor desinfectanți neconformi: Faptele s-au prescris, inculpații au scăpat/ Firma va plăti doar despăgubiri unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme

HEXI-PHARMA-600 Foto: gsp.ro

Toți inculpații din dosarul Hexi Pharma au scăpat de posibilele condamnări pe motiv că faptele s-au prescris, potrivit unei sentințe definitivă a Curții de Apel București, pronunțată vineri, relatează G4Media.În schimb, firma care comercializa dezinfectanți e obligată să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme cu standardele. În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Vineri, 3 martie 2023, prin decizia definitivă a Curții de Apel București, firma Hexi Pharma a fost găsită vinovată pentru că a furnizat spitalelor dezinfectanți care nu omorau germeni, ci amplificau riscul ca pacienții să dezvolte infecții nosocomiale, scrie Libertatea. Citeşte întreaga ştire AICI

Flori Dinu și Mihai Leva, directori ai companiei, fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea, dar au scăpat acum datorită prescrierii faptelor, notează G4Media.

Avocaţii au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi cei doi directori inculpaţi în acest dosar, Flori Dinu şi Mihai Leva, s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curţii Constituţionale.

Pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020. Procesul a fost apoi tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar, potrivit Agerpres.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul a fost deschis în urma unei investigații GSP.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Foto: gsp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *