Viața economică post-Brexit. Bursa de la Londra: “Mutarea forţată a operaţiunilor de clearing în euro din Londra în UE va majora costurile pentru clienţi”

brexit, marea britanie, uk

Mutarea forţată a operaţiunilor de clearing în euro din Londra în Uniunea Europeană va majora costurile pentru clienţi şi va plasa firmele din blocul comunitar într-o poziţie concurenţială dezavantajoasă faţă de rivalele lor internaţionale, se arată într-o notă către clienţi a London Stock Exchange Group (LSEG), transmite Reuters.

În Marea Britanie îşi are sediul LCH, una dintre cele mai mari companii de clearing din lume, divizie a LSEG. Aici se desfăşoară aproximativ 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deţinute de contrapărţi UE. LCH poate lucra pentru clienţii din blocul comunitar doar până în iunie 2022, iar Bruxellesul vrea mutarea afacerii în euro la Eurex (bursa futures şi opţiuni, deţinută de Deutsche Borse), în Frankfurt, pentru a evita dependenţa de Londra. LCH este supervizată direct de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

“Restricţionarea accesului la economia UE şi la euro va plasa firmele din blocul comunitar într-o poziţie concurenţială dezavantajoasă faţă de rivalele lor internaţionale şi, de asemenea, va spori riscurile la adresa stabilităţii financiare atât în UE cât şi la o scară mai largă”, se arată în documentul publicat vineri de operatorul Bursei de la Londra.

Unii oficiali din sectorul bancar se tem că o relocare obligatorie ar putea duce la mutarea operaţiunilor de clearing în euro la New York.

“LCH împărtăşeşte deplin temerile clienţilor noştri: fragmentarea pieţei provocată de autorităţile de reglementare nu va aduce beneficii semnificative participanţilor de pe piaţă, stabilităţii financiare sau economiilor naţionale”, avertizează LSEG.

Bancherii susţin că doar clienţii ar trebui să fie cei care decid unde efectuează operaţiuni de clearing în euro, ei sunt pregătiţi să-şi mute afacerile din Londra la Frankfurt, dacă sunt forţaţi de Uniunea Europeană.

Oficialii UE discută cu băncile măsurile necesare pentru acest demers, dar există temeri că vor creşte costurile în urma scindării operaţiunilor de clearing în euro.

“Clientul decide unde vrea să efectueze tranzacţii şi operaţiuni de clearing în euro. Nu sunt îngrijorat de clienţii care îşi vor muta afacerile, sunt îngrijorat de imposibilitatea accesului la piaţa din Londra”, susţine Robbert Booij, director în cadrul ABN AMRO Bank

Clienţii sunt pregătiţi pentru operaţiuni de clearing în euro în Londra şi Frankfurt, dar gestionarea riscurilor din două registre diferite poate fi costisitoare şi înşelătoare, a apreciat Sabrina Wilson, director la banca americană Citi.

“Important este că nu am văzut o schimbare a comportamentului pieţei. Firmele din UE au nevoie de acces la restul lumii dacă vor să rămână competitive, atât în euro, cât şi în alte monede”, a declarat Julien Jardelot, director în cadrul Bursei de la Londra.

Oficialii Eurex susţin că mutarea operaţiunilor de clearing în euro este un proces lent.

Sursa foto: Alex Mihaileanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *