Toate proiectele din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, cu excepţia capitolului privind decarbonizarea, pe care Bulgaria încearcă să îl renegocieze, vor fi implementate, a declarat marţi vicepremierul pentru gestionarea fondurilor UE, Atanas Pekanov, scrie Agerpres.
El a vorbit în deschiderea unei conferinţe de la Sofia privind Planul de redresare, organizată de cotidianul 24 Ceasa. “Permiteţi-mi să vă asigur pe toţi: proiectele de investiţii care nu privesc în mod excepţional problema decarbonizării şi care nu sunt afectate de decizia Parlamentului, vor fi implementate”, a spus Pekanov.
El s-a referit la decizia Parlamentului care mandatează guvernul să renegocieze capitolul energetic al Planului naţional de redresare şi rezilienţă, astfel încât să elimine angajamentul de reducere cu 40% a emisiilor de carbon până la sfârşitul anului 2025 (faţă de nivelurile din 2019) şi să se asigure că centralele pe cărbune continuă să funcţioneze fără restricţii cel puţin până în 2038.
Participanţii la forum au discutat despre finanţările care vor fi disponibile pentru întreprinderi în cadrul Planului de redresare, precum şi despre procedurile de aplicare şi termenele limită.
Planul de redresare este un mecanism nou, iar acest lucru se observă în toate statele membre, a declarat Pekanov. Bulgaria a reuşit să recupereze întârzierea şi este una dintre cele 11 ţări care a primit prima plată în cadrul planului, în timp ce 16 ţări nu au depus nici măcar o cerere pentru prima finanţare.
Doar câteva ţări au aplicat pentru a doua plată şi doar trei au primit-o, a mai spus vicepremierul bulgar Pekanov.
El a mai spus că nu se poate aştepta o a doua plată către Bulgaria înainte ca cele 14 proiecte de lege pregătite de guvern să fie adoptate de legislativ. Vorbind cu reporterii pe coridoarele forumului, el a declarat: “Se aşteaptă de la noi să ducem la bun sfârşit reformele. Unele dintre ele se află în Parlament de luni de zile. Sper că, în ultimele sale zile, Parlamentul va lua în considerare proiectele de lege care promovează reformele statului de drept şi responsabilitatea Procurorului General. Bulgariei i se cere să facă acest lucru de ani de zile, dar noi nu o facem”.