Vicepreședintele Comisiei Europene: Statele europene trebuie să facă tranziţia dinspre cheltuielile masive destinate să ajute gospodăriile şi companiile să traverseze criza energetică spre disciplina fiscală

Comisia Europeana Foto: Comisia Europeană / Facebook

Statele europene trebuie să facă tranziţia dinspre cheltuielile masive destinate să ajute gospodăriile şi companiile să traverseze criza energetică spre disciplina fiscală, acum că perspectivele economice se îmbunătăţesc, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Anterior, Executivul comunitar şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea Produsului Intern Brut al UE în acest an, citând iarna blândă, nivelul ridicat al gazelor din depozite şi piaţa muncii solidă din blocul comunitar, şi de asemenea şi-a revizuit în jos previziunile privind rata inflaţiei.

„Economia UE se dovedeşte rezilientă în contextul provocărilor actuale. A venit timpul să ne îndreptăm spre poziţii fiscale mai prudente”, le-a spus Dombrovskis jurnaliştilor la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, este important pentru statele membre să îşi reducă treptat deficitele bugetare, atât pentru a evita o situaţie în care politica fiscală afectează înăsprirea politicii monetare, cât şi pentru a nu alimenta inflaţia viitoare. Această reducere a deficitelor este cu atât mai importantă cu cât vine în contextul costurilor mai mari de finanţare.

Banca Centrală Europeană a anunţat deja că intenţionează să adopte o nouă majorare a dobânzii de bază cu 50 de puncte la reuniunea de politică monetară de luna viitoare deoarece persistă îngrijorările cu privire la presiunile pe partea de preţuri, chiar dacă inflaţia de bază dă semne de încetinire în zona euro.

În paralel, Uniunea Europeană revizuieşte aşa-numitul Pact de Stabilitate şi Creştere, în încercarea de a flexibiliza regulile fiscale ale blocului comunitar, care au fost suspendate de la izbucnirea pandemiei de Covid şi care ar urma să fie reintroduse de la 1 ianuarie 2024. Comisia Europeană şi-a propus să vină cu un set de propuneri legislative, după discuţiile pe care miniştrii europeni de Finanţe le vor avea marţi şi la reuniunea din luna martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: