VIDEO Au început lucrările pentru fabrica de anvelope Nokian de la Oradea, investiție de 650 milioane de euro. Legătura la Autostrada Transilvania și modernizarea liniei de tren Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria, printre marile investiții pentru infrastructura de transport din județul Bihor

NOKIAN

Producătorul finlandez de anvelope Nokian, unul dintre cei mai importanți de pe piață, a început lucrările pentru fabrica de la Oradea, o investiție estimată la 650 de milioane de euro. Anul trecut, Nokian s-a retras din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei, iar în noiembrie 2022 producătorul a anunțat oficial relocarea la Oradea, după cum Economedia a relatat aici.

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Noua fabrică va fi amplasată în Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de granița cu Ungaria. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor. Construcția este programată pentru începutul acestui an, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025, anunțau atunci oficialii investitorului. Despre „modelul Bihor” și investițiile care   reprezintă motorul economic din județ, Economedia a scris aici.

Primele imagini cu șantierul din zona CET II Oradea au fost publicate pe canalul YouTube „Marin Marian”:




Șantiere și contracte semnate pentru Legătura la Autostrada Transilvania și modernizarea liniei de tren Cluj-Napoca – Oradea/Terminal Cargo la Aeroport

Legătura municipiului Oradea la Autostrada Transilvania/vama Borș II și modernizarea liniei de tren Cluj-Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria sunt printre cele mai importante investiții pentru infrastructura de transport în șantier sau având contracte semnate. Astfel, Drumul Expres pe care îl construiesc austriecii de la Strabag va fi terminat până în decembrie 2023, acum fiind la aproximativ 45% execuție. De asemenea, în a doua jumătate a anului ar trebui să înceapă lucrările pentru modernizarea și electrificarea Magistralei M 300 Cluj – Oradea – Frontieră, contracte fiind semnate pe toate cele patru loturi. În Bihor sunt loturile 3 și 4 Poieni (jud. Cluj)  – Aleșd (Bihor,  lungime 52 km, respectiv Aleșd – Epicopia Bihor (47 km). Totodată, la primăvară urmează să fie lansat în licitație contractul pentru execuția Drumului Expres Oradea – Arad, cel mai mare proiect de infrastructură rutieră pe care îl derulează autoritățile din cele două județe (proiect preluat de la CNAIR). Cu fonduri europene, CJ Bihor va extinde terminalul de pasageri de la Aeroportul Oradea, iar din vara anului trecut se lucrează la Terminalul Cargo (CTP constructor).

Santier Nokian/ captură YouTube

Comentarii

  1. “Producătorul finlandez de anvelope Nokian, unul dintre cei mai importanți de pe piață a început lucrările pentru fabrica de la Oradea”

    Este minunat! Bun venit în România, Nokian!

    Dar, ceea ce nu înțeleg eu este de ce nu sunt invitați în România producătoriiauto care se află în Rusia.
    Să putem spune…
    Bun venit în România, Daimler!
    Bun venit în România, Isuzu!
    Bun venit în România, Mazda!
    Bun venit în România, Hyundai și Kia!
    Bun venit în România, Toyota!
    Bun venit în România, VW Group!
    Bun venit în România, Peougeot, Citroen, Mitsubishi!
    Bun venit în România, BMW!
    Toți producătorii de mai sus au fabrici de componente, sau de autoturisme în Rusia.
    Niciunul NU a fost invitat să-și mute producția în România. De ce oare? Ca să nu deranjăm cumva interesele altor state din Europa de Est vecine nouă:! Sau, ca să nu deranjăm interesele Renault, față de care economia noastră a devenit captivă?!

  2. Lucru in de lohn a falimentat economia comunista. Nu-si explicau de ce toti aveau de lucru si cu cat munceau mai multi cu atat saraceau mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *