VIDEO CNAIR a început deszăpezirea Transfăgărășanului unde zăpada ajunge și la 5-6 metri. Drumarii vor să deschidă tronsonul de la Bâlea Lac pe 15 iunie

DN 7 C Bâlea

Regionala de Drumuri Brașov a început deszăpezirea tronsonului nordic al DN 7 C – Transfăgărășan și estimează redeschiderea circulației între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac pe 15 iunie, așa cum s-a reușit și în 2022, a transmis vineri directorul general DRDP Brașov, Tudor Duțu.

Drumarii spun că, spre deosebire de sezonul trecut, în această primăvară a fost mai frig, cu ninsori târzii, iar pe unele tronsoane grosimea stratului de zăpadă ajunge și la 5-6 metri.

„Colegii noștri de la Districtul Bâlea lucrează deja de la începutul săptămânii la curățarea zăpezii de pe porțiunea dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac. Din păcate iarna prelungită și vremea deosebit de rece din ultima perioadă îngreunează intervenția utilajelor, stratul de zăpadă depășind pe alocuri 5-6 metri grosime. Cu toate acestea suntem convinși că vom reuși și în acest an să deschidem mai devreme traficul pe Transfăgărășan față de termenul obișnuit de 1 iulie”, a transmis DRDP Brasov.




Transfăgărășanul, deschis circulației mai mult de patru luni/an

Compania de Drumuri va monta în această vară plase de protecție și bariere dinamice în zonele unde cad stânci pe DN 7 C – Transfăgărășan, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, a anunțat în februarie Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRPD) Brașov.

„Începând din acestă vară pe #Transfăgărășan veți putea circula în mai multă siguranță. După ani de zile în care căderile de stânci au cauzat probleme pentru siguranța circulației, DRDP Brașov a contractat lucrări ample de securizare a versanților stâncoși. Vom monta plase de protecție și bariere dinamice pe 3 dintre cele mai expuse zone dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac pentru a stopa astfel căderile de pietre pe carosabil. Sperăm că în acest fel vom face mai plăcută călătoria celor care vor vizita în viitor Transfăgărășanul”, a transmis DRPD.

Contractul DRDP Brașov are o valoare de circa 17,7 milioane de lei și a fost atribuit în data de 13 februarie către constructorul Maristar (România) și către Extrem Construct.

Contractul include trei loturi, iar principalele măsuri pentru siguranța rutieră sunt montarea unor plase foarte rezistente din oțel, ancore speciale în blocurile de piatră și sisteme de retenție cu panouri de înaltă rezistență care să blocheze căderea stâncilor pe carosabil sau peste mașini. Potrivit caietului de sarcini lucrările vor dura 7 luni și se vor efectua, în general, fără întreruperea circulației.

„În zona sectorului 3, kilometrii 132+590 – 132+890 (n.r. lângă Bâlea Lac) s-a produs un fenomen de tipul prăbușirii de material stâncos (rocă) fragmentele de stâncă desprinzându-se din taluz și căzând pe platforma drumului, afectând siguranța circulației. În urma prăbușirii acestor blocuri, profilul versantului a fost remodelat, nefavorabil pentru stabilitatea generală, întrucât pe versant au rămas numeroase alte blocuri de dimensiuni mari, în echilibru limită, gata să cadă pe platforma drumului. Lucrări propuse prin Proiectul Tehnic : sistem de ancorare cu plase din oțel de înaltă rezistență. Sisteme de retenție a blocurilor de piatră cu bariere flexibile pentru energii cinetice de impact cu 3000 kJ și 5000 kJ”, arată caietul de sarcini pentru asigurare versanți Bâlea Lac, Transfăgărășan.

Comentarii

  1. Mai sunt golanii ăia inzapeziti la Cabana Capra?
    Miliția, frate cu infractorul, nu a mai zis nimic!😯

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *