VIDEO „Primul robot umanoid din lume produs în masă” pentru a face față deficitului de forță de muncă pe fondul îmbătrânirii populației

roboti, inteligenta artificiala Sursa foto: Captură video/ Facebook Euronews.com

Compania din spatele GR-1 intenționează să lanseze 100 de unități până la sfârșitul anului 2023, vizând în principal laboratoarele de cercetare și dezvoltare în domeniul roboticii. GR-1 va fi capabil să transporte pacienții vulnerabili și vârstnici din pat în scaunul cu rotile și la îngrijirea acestora, scrie Euronews.com.

În China, numărul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste va crește de la 280 de milioane la peste 400 de milioane până în 2035, estimează Comisia Națională de Sănătate a țării.

Pentru a răspunde cererii tot mai mari de servicii medicale pe fondul lipsei de forță de muncă și al îmbătrânirii populației, o firmă cu sediul în Shanghai, Fourier Intelligence, dezvoltă un robot umanoid care poate fi implementat în unitățile medicale.

„Pe măsură ce avansăm, întregul GR-1 ar putea fi un îngrijitor, ar putea fi un asistent de terapie, poate fi un companion la domiciliu pentru persoanele în vârstă care rămân singure”, a declarat directorul general și cofondatorul Fourier Intelligence, Zen Koh.

Având o înălțime de 1,64 metri și o greutate de 55 de kilograme, GR-1 poate să meargă, să evite obstacolele și să îndeplinească sarcini simple, cum ar fi să țină un pahar cu apă.




„Sistemul în sine poate realiza mersul în autoechilibru și poate îndeplini diferite sarcini. Îl putem programa să stea în picioare, să stea în picioare și să sară. Se pot programa brațele pentru a ridica ustensile și unelte și pentru a îndeplini sarcini după cum doresc inginerii”, a declarat Koh.

Deși se află încă în faza de cercetare și dezvoltare, Fourier Intelligence speră ca un prototip funcțional să fie gata în doi-trei ani.

Odată finalizat, GR-1 va putea să transporte pacienții din pat în scaunul cu rotile și să ajute la ridicarea obiectelor.

GR-1 a fost prezentat la Conferința Mondială de Inteligență Artificială din Shanghai, alături de prototipul de robot umanoid Optimus de la Tesla și de alți roboți cu inteligență artificială de la firme chineze.

Printre aceștia s-a numărat și X20, un robot patruped dezvoltat pentru a înlocui oamenii în îndeplinirea unor sarcini periculoase, cum ar fi detectarea gazelor toxice.

„Dorința noastră este ca, prin dezvoltarea acestor aplicații ale roboților, să eliberăm oamenii de la efectuarea unor munci plictisitoare și periculoase. În plus față de inspecția de patrulare”, a declarat Qian Xiaoyu, director de marketing al DEEP Robotics.

Xiaoyu a adăugat că firma intenționează să dezvolte X20 pentru a fi utilizat în viitor pentru salvarea de urgență și detectarea incendiilor, ceva „foarte provocator din punct de vedere tehnic”, potrivit acestuia.

Sursa foto: Captură video/ Facebook Euronews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *