VISA: România, în topuri mondiale și europene la plăţi contactless, la adoptarea telefoanelor ca POS și la plata cu cardul în transportul public

telefon mobil, apel, conversatie Sursa foto: Pexels

România se situează în top 10 mondial în ceea ce priveşte adoptarea de plăți contactless, în top 15 mondial la adoptarea telefoanelor drept POS și în top 3 la nivel european la utilizarea plăților contactless în transportul public, arată datele companiei de plăți electronice Visa, prezentate joi într-o întâlnire cu presa.

Potrivit oficialilor Visa, tranformarea digitală a prins viteză semnificativă în domeniul de plăți, în pandemie, iar sectorul a înregistrat creșteri de două cifre și în anumite zone în care înainte se înregistrau cifre mai timide.

„Măsurile de distanțare și restricțiile au ajutat la o schimbare a comportamentului. Rata de penetrare a plăților cu cardul rămânea încă mică, dacă făceam referire la consumul personal al românilor. Dar în această perioadă atât consumatorii, cât și companiile, cât și chiar statul român au demonstrat o reorientare cu preponderență către plățile electronice. Un studiu Visa a constatat că peste jumătate din persoanele fizice deținătoare de carduri au făcut frecvent plăți cu cardul. Multe companii, IMM-uri, s-au reorientat către online ca o măsură de supraviețuire. Statul pentru prima oară a înțeles și a demonstrat că a înțeles importanța platormei ghiseul.ro, iar anul trecut a făcut prima campanie de promovare”, a declarat directorul general al VISA pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Cătălin Creţu.

Analize Economedia

În prezent, după pandemie, 25% din consumul privat al populației a ajuns să reprezinte plăți cu cardul la comercianți. „În anul 2020 ne-am situat la nivelul de 20%. În 2017-2018 eram la 13-14%. Astfel am ajuns la sfert din totalul consumului prin plăți la comercianți”, a afirmat Elena Ungureanu, country manager Visa România.

Vedeta a fost comerțul elctronic, 4 din 10 români făcând prima tranzacție cu cardul în mediul electronic în această perioadă, potrivit Elenei Ungureanu, iar valoarea tranzacțiilor prin comerțul electronic a crescut de două ori mai mult decât valoarea tranzacțiilor direct la comercianți.

Cele mai mai creșteri ale plăților online au fost în aprovizionare și amenajarea locuinței, potrivit lui Cătălin Crețu. Plățile online de utilități s-au dublat – rata de penetrare a plăților cu cardul fiind aici foarte scăzută, iar multe plăți sunt numerar.

România, în topuri mondiale

Potrivit lui Cătălin Crețu, România este în top 10 mondial ca plăți contactless, iar în ceea ce privește introducerea tehnologiei „Tap to phone”, care permite înlocuirea POS-ului cu un simplu telefon mobil, suntem în primele 15 țări din lume.

De asemenea, România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte efectuarea de plăţi contactless în mijloacele de transport în comun, după Marea Britanie şi Polonia.

„Mă bucur foarte mult să spun că România e în top 3 la nivel european, după Marea Britanie şi Polonia. Este remarcabil că suntem în top 3 la nivelul Europei, în condiţiile în care ţări mult mai mari decât noi, cu un grad mai avansat de penetrare a plăţilor cu cardul la nivel personal, sunt în spatele nostru”, a afirmat Cătălin Creţu.

Reprezentantul VISA a subliniat că folosirea cardului pentru plata călătoriei în transportul public este importantă pentru stimularea comportamentului general de folosire a cardului.

Reprezentantul VISA a precizat că în luna martie au fost realizate peste un milion de plăţi contactless cu VISA în transportul public din România. Deocamdată, în România există 16 oraşe unde se poate plăti transportul în comun cu cardul, contactless.

Reprezentantul VISA a arătat că un sfert din plăţile contactless din transportul în comun au fost realizate cu dispozitive electronice mobile.

„Deja un sfert din aceste plăţi contactless din transportul în comun sunt efectuate cu dispozitive mobile. Deci nu numai că avem foarte multe tranzacţii contactless în acest sector, dar una din patru astfel de tranzacţii este făcută cu ceasul sau cu telefonul mobil. Iar rata de penetrare, în Bucureşti şi în Cluj, oraşele campion ale plăţilor cu dispozitive mobile, este 35% pentru Bucureşti – deci 35% din plăţile contactless din Bucureşti sunt făcute cu dispozitive mobile – respectiv Cluj Napoca 34% din plăţile contactless pe transportul public făcute cu dispozitive mobile. Ca urmare, compania de transport public Cluj şi Metrorex se află în top 10 companii din sectorul transportului în Europa în funcţie de numărul plăţilor contactless înregistrate de către aceste companii”, a menţionat Cătălin Creţu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: