Șantierul pe cel mai aglomerat drum din România – între municipiul Cluj-Napoca și comuna vecină Florești – va demara în perioada următoare, după ce vine un ultim aviz de la Inspectoratul General al Poliției Române, a anunțat primarul Emil Boc, citat de Actualdecluj.ro. Oficialul a menționat că, în prezent, șantierul de lăgire a drumului național și de amenajare a pasajului de peste 70 de metri peste acesta, în zona intrării la viitorul Spital Regional de Urgență nu are întârzieri. Șantierul a început în aprilie 2024, în preajma alegerilor locale și ar trebui finalizat până la 31 decembrie 2025. Primarul a estimat, însă, că vor fi întârzieri în toamna acestui an și contractul se va prelungi cu respectivele perioade în care nu se va lucra, În acest caz, lucrarea se va termina în 2026.
Chiar și așa, a arătat Boc, vestea bună este că, o dată cu finalizarea șantierului de lărgire a celor 2 kilometri de drum național între Cluj-Napoca și Florești de la 4 la 6 benzi, sistemul de benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun se va extinde între zona Ira din cartierul Mărăști (Cluj-Napoca) și până în Florești (Spitalul Regional de Urgență).
Potrivit declarațiilor făcute de primarul Emil Boc la Ziua Live, șantierul de pe DN 1 mai are nevoie de aviz și, cel mai probabil săptămâna aceasta va demara, concomitent cu devierea traficului de pe DN 1, pe două bretele ocolitoare, deja amenajate în zonă pentru fiecare dintre sensurile de mers. Primarul a mai spus că au ajuns macaralele care vor monta piloții viitorului pasaj peste drumul național, o structură despre care a rectificat că va avea peste 70 de metri (nu 58 de metri cât a declarat inițial) și că se mai așteaptă avizul Inspectoratului General al Poliției Române înainte să înceapă construcția pasajului și traficul să se devieze.
„Nu sunt întârzieri, deși au fost nenumărate probleme cu partea de deviere a rețelelor de utilități. Au ca termen de finalizare a pasajului de 72 de metri și a lărgirii drumului național cu încă două benzi până în 31 decembrie. Probabil în toamnă o să fie perioade în care nu se va putea lucra și se va prelungi contractul, legal, cu acestea. Vestea bună va fi că, după ce vom inaugura acest sector de drum în 2026, vom extinde linia dedicată pentru autobuze, ață, de la Piața IRA până în Dlorești. Va fi o mutație importantă de trafic pentru că, astfel, nu vor mai fi ambuteiaje. Deja compania și specialiștii de la Trafic au mandat de la începutul anului să pregătească aceste măsuri. Vom intra în luna iunie cu o analiză suplimentară în Comisia de Circulație cu o primă simulare și o analziă, ca să avem timp reflectăm până termină lucrările pe DN1, la încpeutul anului următor”, a mai spus primarul în aceeași emisiune locală la care obișnuiește să participe săptămânal.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
O filmare din dronă a fost postată pe canalul de youtube Legat de Cluj cu șantierul din Florești și cu zona unde va fi deviat traficul. Deocamdată traficul se derulează pe DN 1, însă bretele sunt asfaltate și pregătite.