Lucrătorii elvețieni trebuie să cronometreze pauzele pentru baie, decide un tribunal/ Un producător de ceasuri nu a vrut să plătească angajații pentru timpul petrecut la toaletă

toaleta la birou Sursa foto: pixabay.com

Atunci când natura îi cheamă în Elveția, lucrătorii pot fie să încerce să își ignore nevoile fiziologice, fie să cronometreze.

Aceasta este hotărârea unui tribunal elvețian, care a constatat că producătorul de ceasuri Jean Singer & Cie SA nu era obligat să plătească lucrătorii pentru timpul petrecut la toaletă. Cazul a subliniat o lacună în legislația muncii din țară, scrie RTS.

„Legislația elvețiană nu menționează dreptul angajaților de a merge la toaletă, chiar dacă aceasta este o nevoie fiziologică de bază”, a scris instanța în hotărârea sa.

Tribunalul Cantonal din Neuchâtel a dat dreptate companiei care contabilizează pauzele de toaletă ale personalului său drept timp de lucru.

Totul a început cu o inspecție Covid-19 efectuată în 2021. Inspecția Muncii (Office des relations et des conditions de travail neuchâtelois – ORCT) a constatat că Jean Singer et Cie, care fabrică cadrane de ceasuri,  cronometra pauzele de toaletă.

În opinia ORCT, bazată pe un aviz emis de SECO (Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice), această cerință nu era conformă cu principiile Legii federale a muncii. În ianuarie 2022, ORCT a cerut societății să își schimbe practicile și să o informeze cu privire la măsurile luate.

Întreprinderea nu a vrut să audă de așa ceva. O lună mai târziu, în februarie 2022, aceasta a informat ORCT că nu se va conforma cererilor sale.

În aprilie 2022, Oficiul i-a scris lui Jean Singer et Cie, interzicându-i să monitorizeze pauzele de toaletă. În decizia sa, acesta preciza că „întreruperile de lucru pentru satisfacerea nevoilor fiziologice nu pot fi considerate pauze”, deoarece nu erau destinate recuperării.

În opinia Oficiului, obligația de a monitoriza pauzele ar putea „încuraja personalul să se abțină sau să nu se hidrateze, ceea ce ar putea duce la tulburări fiziologice grave”.

O lacună în lege

Jean Singer et Cie contestă această decizie în fața Ministerului Muncii și Coeziunii Sociale. În opinia întreprinderii, noțiunea de pauză este definită ca „o întrerupere a muncii necesară din punct de vedere fiziologic în scopul hrănirii, relaxării și refacerii forțelor”.

Aceasta subliniază că sistemul nu permite identificarea motivului întreruperii activității și că, prin urmare, nu a fost încălcată obligația de a respecta viața privată a angajaților.

Aceste argumente nu au convins Departamentul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Coeziune Socială. În ianuarie 2024, acesta a respins recursul, hotărând că mersul la toaletă trebuie considerat ca făcând parte din timpul de lucru.

Jean Singer et Cie a decis să atace cazul în instanță. Pariul a dat roade: într-o decizie publicată în urmă cu câteva zile și dezvăluită de Pôle Enquête al RTS, Curtea de Drept Public a Tribunalului Cantonal a admis recursul companiei orologere. Este pentru prima dată în Elveția când o instanță se pronunță pe această temă.

În hotărârea sa, Curtea de Drept Public a observat că „noțiunea de întrerupere nu este clar definită în lege. Prin urmare, legiuitorul nu a oferit o soluție clară cu privire la acest subiect […] Aceasta este o deficiență în sensul strict al faptului că legiuitorul s-a abținut să reglementeze un punct atunci când ar fi trebuit să o facă”.

Femei discriminate

Prin urmare, pentru judecători, legea nu interzice în mod expres angajatorilor să contabilizeze pauzele de toaletă ca timp de pauză, dar există un „dar”: instanța consideră că obligația de a monitoriza pauzele discriminează femeile.

„Femeile trebuie să se ocupe de ciclul menstrual. Acest fenomen fiziologic impune respectarea regulilor elementare de igienă și, în consecință, deplasări mai frecvente și chiar mai lungi la toaletă”, notează Curtea. Prin urmare, aceasta a solicitat producătorului de ceasuri să introducă măsuri pentru a reduce aceste inegalități.

Florence Nater, consilier de stat responsabil cu ocuparea forței de muncă, „ia act” de această decizie, dar nu își ascunde îngrijorarea. „Sper, evident, ca această hotărâre să nu aibă un impact asupra altor companii care ar putea fi tentate să adopte acest tip de practică. Ar fi un semnal foarte puternic pentru lucrători”, a declarat ea pentru ziarul 19h30

Solenn Ochsner, șefa sectorului industrial la Unia Neuchâtel, împărtășește această îngrijorare. Pentru ea, problema este profundă.

„Auzim despre alte probleme în mod regulat. Mă gândesc în special la faptul că ești cronometrat când mergi la toaletă, pentru a vedea cât timp ai stat acolo, sau că trebuie să aduci un certificat medical atunci când managerul tău consideră că ai fost la toaletă de prea multe ori în timpul zilei de lucru”, a explicat ea pentru 19h30.

Umplerea vidului legislativ

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice a luat, de asemenea, act de decizia Tribunalului Cantonal Neuchâtel. Cu toate acestea, acesta își reiterează poziția conform căreia „o măsură care supune angajații unui control total al acțiunilor lor în cadrul întreprinderii nu este în sine compatibilă cu respectarea principiului integrității personale a angajaților”.

În cadrul anchetei sale, RTS a descoperit alte trei companii orologere cu sediul în La Chaux-de-Fonds care își obligă angajații să ștampileze atunci când merg la toaletă. Contactate, Sellita, Universo, Rubattel și Weyermann au refuzat să răspundă întrebărilor RTS.

Ultimele două companii fac parte din Swatch Group. Întrebat de RTS, gigantul orologer a răspuns că „aceste două cazuri specifice și izolate nu corespund deloc practicilor grupului. În toate celelalte companii ale grupului, nu este necesară nicio aprobare pentru a merge la toaletă. Vom alinia imediat situația din aceste două unități la standardele grupului. Cele două companii în cauză au fost informate”.

Unii oficiali guvernamentali și din domeniul muncii se declară îngrijorați de faptul că hotărârea ar putea încuraja alte companii să ia în considerare această practică, unul dintre aceștia menționând îngrijorările legate de cronometrarea momentelor în care se merge la toaletă sau de necesitatea de a aduce un bilet de la medic managerului dacă acesta consideră că ați mers la toaletă de prea multe ori în timpul zilei de lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.