Lira turcească a înregistrat la Istanbul un câştig de aproximativ 8% în două zile, după ce țara a adoptat restricții privind împrumuturile în moneda locală

lira turceasca dolar turcia sursa foto: Captură video

Moneda Turciei, lira, a crescut luni şi vineri, după ce autoritatea de reglementare bancară a ţării a anunţat interzicerea acordării de împrumuturi în monedă locală companiilor care deţin, în opinia sa, prea multă valută, transmite CNBC, citat de News.ro.

Până luni dimineaţă, lira a înregistrat la Istanbul un câştig de aproximativ 8% în două zile, tranzacţionându-se la 16,01 unităţi faţă de dolari, în creştere faţă de închiderea de joi, de 17,35 unităţi pentru un dolar.

Ulterior, lira şi-a redus o parte din câştiguri, scăzând uşor la 16,5 unităţi pentru un dolar, după ce s-a situat în intervalul de 16 până la 17 lire pentru un dolar.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Mişcările reflectă sentimente mixte ale investitorilor cu privire la noua interdicţie a împrumuturilor, care spune că, dacă corporaţiile din Turcia doresc să obţină împrumuturi comerciale în lire, trebuie să vândă în schimb o sumă suficientă din valuta lor pentru a cumpăra lire, ceea ce ajută la susţinerea monedei care a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa în ultimul an.

Noua regulă prevede că firmele care deţin echivalentul a 15 milioane de lire în valută (aproximativ 910.000 dolari la ora 15:00, la Istanbul) nu pot împrumuta lire dacă fondurile lor valutare depăşesc 10% din activele lor sau din vânzările anuale.

O excepţie pentru întreprinderile mai mici, care nu se pot împrumuta în valută, le permite acestora să împrumute în continuare lire atâta timp cât poziţia lor valutară este scurtă.

Noua regulă este menită să susţină lira, care s-a depreciat semnificativ în ultimii ani, deoarece banca centrală a Turciei, la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a refuzat în mare măsură să majoreze ratele dobânzilor pentru a tempera inflaţia.

Inflaţia din Turcia, ţară cu o populaţie de 84 de milioane de locuitori, inflaţia a ajuns la 73%, paralizând grav puterea de cumpărare a turcilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: