Activitățile comerciale, interzise în clădirile încadrate în primele două clase de risc seismic/ O interdicție similară a fost adoptată în 2015, relaxată după trei ani și eliminată anul trecut

BUCURESTI - CLADIRI ISTORICE - RISC SEISMIC Blocuri interbelice cu risc seismic, incadrate in clasa I de risc seismic(cu bulina rosie), miercuri 15 august 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Interdicția organizării de activități comerciale a fost reintrodusă în lege, după ce fusese eliminată în vara anului trecut. Legea era în vigoare din 2015.

Astfel, potrivit legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2023 pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, publicată în Monitorul Oficial din 21 iulie 2023, a fost introdus un nou alineat, care prevede următoarele:

“7) Este strict interzisă desfășurarea activităților comerciale de orice natură, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate.”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Noua lege mai prevede că asociațiile de proprietari sau proprietarii “pot aplica pentru obținerea de credite garantate de stat în vederea reabilitării seismice a clădirilor. Statul garantează creditele de reabilitare seismică a clădirilor și achită dobânda aferentă acestor credite prin instituția mandatată de Ministerul Finanțelor”.

De creditele garantate de stat vor putea beneficia asociațiile de proprietari sau proprietarii care locuiesc în imobile încadrate în clasele de risc seismic 1 și 2.

O interdicție privind desfășurarea de activități în clădirile cu risc seismic a fost introdusă în toamna anului 2015, la scurt timp după incendiul din Colectiv.

Astfel, legea din 2015 prevedea interzicerea organizării şi desfăşurării de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţile “care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”.

Spaţiile la care face trimitere legea sunt spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, respectiv “spaţiile realizate în scopul desfãşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare”.

După un an de aplicare, multe spații comerciale de la parterul clădirilor s-au golit pentru că interdicția s-a aplicat clădirilor din clasele 1 și 2 de risc seismic, iar legea, nota profit.ro, nu menționa clar ce înseamnă aglomerări de persoane.

Drept urmare, o treime dintre localurile din Centrul Vechi al Capitalei s-au închis, la fel ca unele sucursale de bănci și magazine. De asemenea, a dus la închiderea unor teatre și cinematografe, precum Teatrul Nottara, cinematograful Patria, cinematograful Studio din București.

În vara lui 2018, legea a fost modificată și după cum anunța Radio România Actualități, interdicţia de derulare a unei afaceri la parterul clădirilor rămânea valabilă doar pentru cei care folosea spaţii în imobile încadrate în clasa I de risc seismic şi cu încăperi în care pot intra în acelaşi timp cel puţin 50 de persoane. În cazul cluburilor, al cinematografelor, al expoziţiilor sau al sălilor de spectacole funcţionarea nu era permisă în clădiri cu clasa I de risc seismic dacă spaţiul respectiv are încăperi care comunică între ele şi pot intra mai mult de 150 de persoane, iar fiecărei persoane îi revine o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătraţi.

Iar în vara anului trecut, a fost adoptată Legea 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, care elimina aceste interdicții, reintroduse acum prin Legea 243 din 20 iulie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: