Analiză: Ce câștig suplimentar aduce un depozit bancar constituit online?/ Diferențele online-offline la lei sunt cuprinse între 0,15% și 1,75%

banca, credit, calcule, calculator, banca Sursa foto: Pexels

După o perioadă de efervescență pentru depozitele online, sunt bănci care au renunțat la bonusurile acordate deponenților de la distanță. În acest moment, diferențele online-offline la lei sunt cuprinse între 0,15% și 1,75%, arată o analiză a comparatorului bancar Conso.ro.

“Creșterea dobânzilor din ultima vreme nu a determinat în general o ajustare corespunzătoare a diferențelor între ofertele băncilor pentru depozitele constituite online și cele constituite în sucursală, deși alta era greutatea unui bonus de 0,2% când dobânda la termen era de 4% și altă când această urcase la 8%. Dovadă că băncile nu mai sunt dispuse să supraliciteze pentru acest gen de produs în condițiile în care populația a deprins destul de bine modul de utilizare a aplicațiilor bancare pe desktop sau mobil”, arată Cristian Dogaru în analiza Conso.

Există și cazuri în care bănci care practicau astfel de diferențe de bonificare au renunțat la a-și mai tenta suplimentar deponenții online, precum TBI Bank în urmă cu câteva luni sau Intesa Sanpaolo Bank recent (deponenții își păstrează însă bonusul de 0,25 puncte procentuale în acest caz doar dacă încheie suplimentar o asigurare de sănătate). Similar, la BCR depozitele constituite prin canale digitale au aceeași dobânda că cele constituite în agenție, dar clienții care își încasează veniturile în cont pot primi în plus 1 punct procentual.

Ce avantaje păstrează deponenții online în lei

Conso a urmărit diferențele între depozitele în lei la termen de 12 luni constituite în agenție și cele deschise prin canale digitale la mai multe bănci locale, iar concluzia este că băncile care oferă astfel de bonusuri sunt cu atât mai darnice cu cât dobânzile lor uzuale sunt mai departe de topul randamentelor.

De pildă, TBI Bank (dobânda de 8,05% atât pentru depozitul Simplu cât și pentru depozitul Simplu Online) sau Intesa (dobânda de 7,75%), care au renunțat la bonusurile oferite deponenților online, erau pe locurile 1 și 3 în top. CEC Bank, o banca recunoscută pentru ofertele bune pe partea de economisire păstrează un bonus de 0,2 pp pentru depozitele online (7,45% primesc deponenții online față de 7,25% cei din sucursale). Tot 0,2 pp în plus oferă și Garanti Bank (7,2% vs 7%). BCR nu mai pare interesată de cucerirea clienților digitali, insistând pe stimularea celor care primesc veniturile în cont (bonus de 1%), respectiv dobânzi de 6,5% vs 5,5% pentru depozitele online sau offline fără virare de venituri. Alpha Bank are o strategie asemănătoare, cu un bonus de 0,3 pp pentru virare de venituri (7,3% vs 7%).

UniCredit Bank oferă un stimulent de 0,3 pp celor care deschid depozite on line, dobânda fiind de 7,1% online și 6,8% offline. OTP Bank e cea mai rezervată banca din acest punct de vedere, bonusul pentru online fiind de numai 0,15 pp (7,25% vs 7,1%). La polul opus, regăsim Patria Bank. Depozitele Patria Clasic în lei constituite prin Patria Online Internet & Mobile Banking sau prin Platforma Online “Patria de Oriunde” beneficiază de bonus de dobândă de 1.75 pp. Oferta standard, fără bonus, era de 5,25% pe an, deci și cu bonusul luat în calcul (7% randament per total) banca tot nu pătrunde în top 5 oferte.

Și la First Bank deponenții online sunt stimulați, de la 6,8% pe an dobânda la depozitul la 12 luni standard, la 7,45% pentru depozitele online. Pentru euro, bonusurile sunt și mai mici Cum dobânzile la euro sunt uzual mai mici decât cele pentru lei, economisirea în euro prin canale digitale beneficiază de bonusuri situate de regulă între 0,05 și 0,5 pp. De pildă, prima clasată în topul randamentelor, Garanti Bank, oferă dobânda de 3,35% la 12 luni pentru clienții online și 3,25% pentru depozitele constituite în sucursala. BCR își păstrează strategia de a stimula deponenții care primesc veniturile în cont, de această dată bonusul fiind redus de la 1 pp la 0,5 pp.

De menționat că există bănci axate pe depozite offline în euro, precum TBI Bank, și bănci ce se concentrează pe depozitele online, precum Raiffeisen Bank.

Sursa: Conso

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *