ANALIZĂ Cererea și vânzările de case și apartamente mari au crescut și cu 50% de la introducerea, din 1 ianuarie, a TVA de 5% pentru locuințe de până la 140.000 euro

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Extinderea plafonului de TVA de 5% spre apartamentele de până la 140.000 de euro deja se simte în piață, la doar o lună de la intrarea în vigoare a măsurii. Avantajate sunt, evident, proiectele care includ apartamente mai mari de trei și patru camere, dar având în vedere ritmul în care cresc prețurile nu ar fi exclus ca în trei-patru ani pe piață să apară și apartamente cu două camere care se apropie de limita de sus a plafonului de 140.000 de euro.

De altfel, era de așteptat ca introducerea unui TVA redus pentru locuințe mai scumpe să le crească cererea, în special pentru case.

“Majorarea plafonului de preț pentru care se achită un TVA de 5% la cumpărarea unei locuințe s-a transpus printr-o creștere semnificativă a cererii pentru locuințe care pot fi încadrate pe segmentul middle market și palierul său superior și în unele cazuri și în ceea ce privește tranzacțiile – trebuie avut în vedere durata de închidere a unei tranzacții și faptul că suntem încă la începutul anului”, spun, pentru Economedia, oficiali ai consultantului imobiliar SVN.

De altfel, aceștia susțin că în proiectele pentru care SVN Romania este consultant s-au înregistrat majorări semnificative. Spre exemplu, cererea pentru case în cadrul Cosmopolis a crescut cu 30% la începutul acestui an, adițional majorării de 50% înregistrate în perioada 2020-2021 ca urmare a pandemiei Covid-19 și a dorinței cumpărătorilor de a achiziționa o locuință mai spațioasă și cu o curte. Similar, cererea dar și numărul de tranzacții cu locuințe în cadrul Liziera de Lac, proiect format exclusiv din case, au înregistrat creșteri de aproximativ 50% în ultimele două luni, ca urmare a majorării plafonului pentru TVA 5%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„În cazul proiectelor de apartamente s-au înregistrat creșteri ale cererii pentru unități ale căror prețuri erau cuprinse între 90.000 și 140.000 de euro – spre exemplu în cadrul Avrig Park Residence. Și în privința Art City s-a înregistrat o creștere a cererii de aproximativ 40% pe acest palier, în timp ce în Arbo Residence Mogoșoaia avem o cerere mai mare cu 30% – iar aceste majorări se vor transpune și în creșteri de tranzacții în perioada imediat următoare”, transmit Economedia oficialii SVN.

În ansamblu, măsura este una benefică și va facilita achiziționarea unei locuințe mai spațioase, cu finisaje de calitate și un amplasament bun sau într-un proiect de renume, cred reprezentații SVN.

Problema cu extinderea la 140.000 euro a unui TVA de 5% e că ar putea îndemna unii proprietari sau dezvoltatori să accelereze creșterea prețurilor, și astfel să provoace intrarea pieței rezidențiale într-o bulă, asemănătoare cu cea care a început în 2008, deși pe alte coordonate. Ca efect, valoarea proprietăților s-ar putea prăbuși, deși acum încă sunt la unele dintre cele mai scăzute niveluri din Europa.

„Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de circa 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioada de cel puțin 8 ani. Prin urmare, ne așteptam ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflație ridicată și de o creștere a dobânzilor față de minimele istorice din 2020, această evoluție să continue și să avem locuințe mai puțin accesibile din punct de vedere al prețului”, conchide Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

O situație de acest fel a creat o nouă tendință pe piață, și astfel, proiectele dedicate închirierii au început să apară, deși în ADN-ul românilor e cumva înscrisă proprietatea, dar explozia prețurilor va limita cererea eligibilă și ar putea crea această variantă de abordare.

Pe măsură ce ecartul dintre rată și chirie se reduce, pe fondul creșterii prețurilor pe piață și a înăspririi condițiilor de creditare, susțin consultanții Colliers, care observă o cerere din ce în ce mai mare pentru chirii. Această cerere a fost satisfăcută până în prezent de mici investitori care achiziționau pachete de apartamente și le scoteau pe piața de închiriere, dar acum începe să atragă și atenția jucătorilor mari.

De altfel, oficialii Colliers spun că sunt în discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București, iar pe piață, AFI Europe a cumpărat deja un teren pentru un astfel de proiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: