Analiză: Deși BCE va reduce rata dobânzii joi, Fed continuă să nu adopte o măsură similară în 2024

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Pentru prima dată în ultimele două decenii, factorii de decizie politică pot începe un ciclu de relaxare monetară fără a fi forțați de o urgență financiară, scrie Bloomberg. Reducerea ratei BCE vine în condițiile în care cea mai gravă criză de inflație din istoria monedei pare să se fi încheiat în mare parte, iar o recesiune superficială tocmai s-a încheiat cu o creștere neașteptată. Potrivit unei analize realizată de fintech-ul iBanFirst, este posibil ca Rezerva Federală (Fed) să nu adopte o măsură similară cu BCE în 2024, din cauza ratei inflației care depășește 3%.

Reducerea ratei de către BCE înaintea Fed reprezintă o anomalie istorică, potrivit lui Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst, unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii. Aceasta ar putea avea un impact negativ asupra cursului de schimb al euro și ar putea exacerba inflația importată în Europa.

La începutul anului, piața monetară anticipa șase reduceri ale dobânzilor de către Fed, șase de către BCE și cinci de către Banca Angliei pentru 2024. Aceste previziuni nu luau în considerare reziliența creșterii economice, care a redus necesitatea de a relaxa politica monetară, precum și inflația mai volatilă decât se aștepta în unele cazuri, în special în Statele Unite. În prezent, piața prognozează doar două reduceri ale dobânzilor din partea BCE și câte una din partea Fed și a Băncii Angliei. Aceste prognoze, în mod evident, se pot schimba.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Ne așteptăm ca inflația din SUA să se stabilizeze în jurul valorii de 3% în timpul verii, înainte de a coborî sub acest prag simbolic abia la sfârșitul anului. Dacă prognoza se dovedește corectă, este posibil ca Fed să nu reducă ratele în 2024. Acesta nu mai este un scenariu improbabil”, spune Alin Latu.

În timp ce în SUA există incertitudini semnificative privind evoluția pe termen scurt a politicii monetare, zona euro a stabilit data primei reduceri a ratei dobânzii, și anume joi, 6 iunie. Această decizie a fost confirmată recent de toți membrii cu o abordare dovish din Consiliul guvernatorilor BCE, precum și de economistul-șef al BCE, Philip Lane.

Potrivit analizei iBanFirst, reducerea va fi moderată, de doar 25 de puncte de bază, însă momentul ales este considerat oportun din două motive principale:

  • Creșterea economică la nivel european a atins cel mai scăzut nivel în primul trimestru al anului, iar acum începe să se redreseze treptat, în special în sectorul producției.Relaxarea condițiilor de creditare pentru întreprinderi, rezultată în urma reducerii dobânzilor, ar fi o măsură binevenită, deoarece ar stimula investițiile și activitatea economică în general.
  • Teama de o spirală salariu-preț nu mai este la fel de relevantă în contextul actual.Un exemplu concret este reprezentat de recentele negocieri salariale din Germania, unde sindicatele din sectorul comerțului cu amănuntul au obținut o creștere salarială de 14%. Deși această creștere pare semnificativă la prima vedere, în realitate, ea va fi repartizată pe o perioadă de 36 de luni. Astfel, această majorare salarială reprezintă mai degrabă o ajustare pentru a compensa inflația acumulată în ultimii doi ani.

BCE se așteaptă ca aceste creșteri salariale negociate recent în diverse țări din zona euro să fie absorbite de marjele de profit ale companiilor. Aceasta ar trebui să contribuie la normalizarea inflației interne, evitând astfel presiuni suplimentare asupra prețurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: