Analiză Reuters: Companiile Big Tech se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimele decenii, pe fondul noilor inițiative de reglementare lansate de autorități

Apple Sursă foto: Unsplash

Companiile Big Tech, precum Google şi Apple, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimele decenii, deoarece autorităţile de reglementare antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului reprimă presupusele practici anticoncurenţiale, ceea ce ar putea duce la ordine de divizare, o premieră pentru industrie, relatează agenția Reuters, citată de News.eo.

Aceasta, la rândul său, ar putea inspira autorităţile de reglementaările din întreaga lume să continue, aşa cum demonstrează numărul tot mai mare de anchete antitrust în diferite ţări, după deschiderea dosarelor UE şi SUA.

De când AT&T a fost divizată în urmă cu exact 40 de ani, nicio companie nu s-a confruntat până acum cu posibilitatea unei despărţiri dispusă de autorităţi de reglementare în Statele Unite.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Google a declarat că nu este de acord cu acuzaţiile UE, în timp ce Apple a spus că procesul american este greşit în ceea ce priveşte faptele şi legea.

În 1984, AT&T, cunoscută şi sub numele de Ma Bell, a fost împărţită în şapte companii independente numite ”Baby Bells” pentru a destrăma unul dintre cele mai puternice monopoluri ale secolului al XX-lea.

AT&T, Verizon şi Lumen sunt în prezent singurele entităţi care au supravieţuit.

Autorităţile de reglementare susţin acum că firme precum Apple şi Google au construit ecosisteme impenetrabile în jurul produselor lor, făcând dificilă trecerea clienţilor la servicii rivale, ceea ce a dus la inventarea termenului grădini îngrădite.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a avertizat miercuri Apple, o companie de 2.700 miliarde de dolari, că un ordin de separare nu este exclus ca remediu pentru restabilirea concurenţei, după ce a făcut echipă cu 15 state pentru a da în judecată producătorul de iPhone pentru monopolizarea pieţei de smartphone-uri, dejucarea rivalilor şi umflarea preţurilor.

Chiar şi aşa, probabil că va dura ani pentru a rezolva cazul, pe care Apple a promis că îl va contesta.

Acţiunile SUA vin în urma altor ameninţări tot mai mari în Europa în această săptămână. Big Tech se va confrunta cu mai multă atenţie în curând, Apple, Meta Platforms şi Alphabet urmând probabil să fie investigate pentru potenţiale încălcări ale legii pieţelor digitale (Digital Markets Act – DMA), ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare şi chiar la ordine de divizare pentru încălcări repetate, au declarat joi pentru Reuters persoane cu informaţii directe.

Şefa UE pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a ajutat anul trecut la deschiderea drumului pentru măsuri drastice, când a acuzat Google de practici anticoncurenţiale în afacerea sa cu publicitate online.

Ea a spus că obligarea Google să vândă unele dintre activele sale pare a fi singura modalitate de a evita conflictele de interese, deoarece ar împiedica Google să-şi favorizeze propriile servicii tehnologice de publicitate digitală online faţă de agenţii de publicitate şi editorii online.

Este aşteaptat ca Vestager să emită o decizie finală până la sfârşitul anului.

Deputatul din Parlamentul European Andreas Schwab, care a fost puternic implicat în elaborarea regulilor de referinţă în domeniul tehnologiei DMA ale UE, care au fost lansate în această lună, a declarat că parlamentarii doresc măsuri îndrăzneţe împotriva Big Tech, care încalcă regulile.

“Dacă nu respectă DMA, vă puteţi imagina ce va cere Parlamentul. Divizări. Scopul final este de a face pieţele deschise, echitabile şi să permită mai multă inovaţie”, a spus el vineri.

DIVIZAREA ESTE DIFICIL DE REALIZAT

Este departe de a fi sigur că autorităţile de reglementare vor emite ordin de divizare, deoarece analizează opţiuni şi orice acţiune poate duce doar la o amendă.

Experţii juridici au sugerat, de asemenea, cazul împotriva Apple, reieşind din cazul din 1998 împotriva Microsoft, ar putea fi mai dificil de data aceasta.

“În Uniunea Europeană, există mai puţină tradiţie, divizarea unei companii fiind văzută ca o ultimă soluţie. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum”, a spus un oficial al Comisiei, vorbind sub rezerva anonimatului.

Sistemul foarte integrat al Apple ar face, de asemenea, o despărţire dificilă în comparaţie cu Google, a declarat avocatul Damien Geradin de la Geradin Partners, care sfătuieşte mai mulţi dezvoltatori de aplicaţii în alte cazuri împotriva Apple.

“Mi se pare mult mai complicat. Vorbeşti despre ceva care este integrat, de exemplu nu poţi forţa Apple să-şi cedeze App Store. Asta nu are sens”, a spus el.

El a spus că ar fi mai bine să impună Apple remedii comportamentale care să oblige compania să facă anumite lucruri, în timp ce în cazul Google un ordin de separare ar putea viza pur şi simplu achiziţii făcute pentru a-şi consolida serviciile cheie.

”Ceea ce este mai probabil este ca ei (DOJ) să caute remedii, precum deschiderea funcţionalităţii hardware sau să se asigure că dezvoltatorii nu sunt discriminaţi în ceea ce priveşte preţurile”, a declarat Max von Thun, directorul grupului de advocacy Open Markets.

Apple obţine cea mai mare parte a veniturilor sale de aproape 400 de miliarde de dolari pe an din vânzarea de hardware — iPhone-uri, Mac-uri, iPad-uri şi ceasuri — urmată de afacerea de Servicii, care aduce aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an.

Remediile structurale, cum ar fi despărţirile, vor fi testate în cele din urmă în instanţe, a declarat Assimakis Komninos, partener la firma de avocatură White & Case, conform Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.