Analiză: Rusia riscă să devină un stat eșuat în următorii 10 ani

Moscova Rusia Sursa foto: Pixabay

Rusia, așa cum o cunoaștem în prezent, ar putea să nu supraviețuiască în următorul deceniu și riscă să devină un stat eșuat în timp ce își continuă războiul costisitor din Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de strategi și analiști globali, informează CNBC.

Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate al Atlantic Council’s Scowcroft Center for Strategy and Security a intervievat toamna trecută 167 de strategi și practicieni la nivel mondial cu privire la cei mai mari factori potențiali de schimbare geopolitică, societală, economică, tehnologică și de mediu. Respondenții au cuprins în principal bărbați și lucrători din sectorul privat, mediul academic, organizații non-profit, precum și consultanți independenți sau liber profesioniști.

Una dintre cele mai surprinzătoare concluzii ale sondajului, potrivit Atlantic Council, a fost că respondenții au indicat un potențial colaps al Rusiei în următorul deceniu. Aceștia au “sugerat că războiul Kremlinului împotriva Ucrainei ar putea precipita o bulversare cu consecințe uriașe într-o mare putere cu cel mai mare arsenal de arme nucleare de pe planetă”, a precizat think tank-ul american în raportul de luni.

Aproximativ 46% dintre respondenții la sondaj se așteaptă ca Rusia să devină un stat eșuat sau să se destrame până în 2033. Separat, aproximativ 40%dintre respondenți se așteaptă ca Rusia “să se destrame pe plan intern din motive care includ, dar nu se limitează la revoluție, război civil sau dezintegrare politică”.

Respondenții europeni s-au dovedit a fi mai cinici în ceea ce privește perspectivele pe termen scurt ale Rusiei, 49% dintre ei prezicând un scenariu de dezintegrare. Comparativ, doar 36% dintre respondenții americani – care au reprezentat aproximativ 60% din totalul experților chestionați – și-au exprimat convingeri similare.

Sondajul are loc în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu dă semne că se va încheia curând.

La aproape un an de la invazia sa, Rusia a provocat o cantitate imensă de morți, pagube și distrugeri. Se așteaptă ca economia Kievului să se fi redus cu peste 30% în 2022, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului ucrainean al Economiei.

În septembrie anul trecut, guvernul ucrainean, Comisia Europeană și Banca Mondială, au estimat că costul reconstrucției și al redresării în Ucraina se ridică la 349 de miliarde de dolari. Cifra este acum probabil mult mai mare, în condițiile în care războiul continuă și în 2023. Aliații Ucrainei au cerut ca Rusia să achite factura pentru reconstrucția Ucrainei.

Analiștii geopolitici sunt de acord că Rusia și-a făcut un rău profund prin urmărirea unor câștiguri teritoriale în Ucraina, înstrăinând mulți membri ai comunității politice, comerciale și de afaceri internaționale și bazându-se tot mai mult pe state necinstite precum Iranul și Coreea de Nord pentru parteneriate și arme.

De asemenea, Moscova a pierdut o mare parte din clientela energetică europeană din cauza autocenzurii și a sancțiunilor. Mai mulți oficiali, entități și industrii rusești operează acum sub restricții occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin este considerat în general că a judecat greșit invazia din Ucraina, presupunând o prăbușire rapidă a forțelor și administrației de la Kiev. În schimb, rezistența ucraineană a costat Moscova mai multe înfrângeri umilitoare pe câmpul de luptă, deși armata rusă ocupă în continuare o porțiune de teritoriu la est și la sud de Ucraina.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Dar nu e sondaj si despre viitorul Ucrainei, acela nu intereseaza? Ucraina are sanse mai mari sa esueze, mai ales ca e sub influenta regimului din Turcia. Nici in Ucraina, nici un Turcia si nici in Rusia nu mai e democratie, toate trei mustesc de arme, de ura si frustrari care se vor revarsa in Europa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *