Aproximativ 400 de angajați ai Alro vor intra în șomaj tehnic în această lună din cauza închiderii a trei dintre cele cinci hale de electroliză

ALRO Slatina

Un număr de aproximativ 400 de angajaţi ai SC ALRO SA vor intra în şomaj tehnic în această lună, din cauza închiderii a trei dintre cele cinci hale de electroliză, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Sindicatului Liber ALRO, Dragoş Popa, în timpul mitingului organizat în faţa Guvernului de mai multe sindicate din industria aluminiului.

„Motivul protestului de azi este problema reglementării energiei. S-a dat, într-adevăr, o ordonanţă de urgenţă pentru casnici. Pentru industrie, plafonarea nu este valabilă, şi nu intrăm nici noi, ALRO, la plafonare, pentru asta protestăm. Din păcate azi nu ne-a primit nimeni de la Guvern. Noi n-am avut parte de compensare absolut deloc. S-a dat ordonanţă de urgenţă pentru plafonare pentru cei casnici, dar pentru industrie nu s-a dat absolut nimic. Deja două hale s-au închis, începem închiderea celei de-a treia hale. Deci se închid 3 hale de electroliză din cinci. Deocamdată se pune problema şomajului tehnic, deocamdată nu se pune problema disponibilizării, dar nu o să putem să-i ţinem în şomaj tehnic (pe termen lung, n.r.), că e plătit de companie. Este vorba de aproximativ 400 de oameni de la ALRO care o să intre în şomaj tehnic în această lună. Dacă halele se închid, sunt 400 de oameni pe care trebuie să îi repartizăm prin alte secţii, dacă halele nu mai sunt. Ca să îi păstrăm avem varianta cu şomajul tehnic, ca să nu se ajungă la disponibilizări din start”, a afirmat Dragoş Popa.

Liderul sindical a subliniat că atât ALRO Slatina, cât şi Alum Tulcea, sunt în colaps total din cauza preţului energiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Mai departe nu ştim ce se va întâmpla. Energia e foarte scumpă, plus că nici nu există, nu mai e energie rămasă pe piaţă în momentul de faţă. Deci şi noi, ALRO Slatina, şi ALUM Tulcea, care face parte tot din Vimetco Grup, suntem în colaps total. Am fost azi 100 de oameni, am vrut să fim în limitele legii, dar noi avem 4.000 de angajaţi, dacă am ieşi toţi… Noi vrem să cădem la pace cumva, să funcţionăm, să avem energie la un preţ rezonabil ca să supravieţuim. Vă daţi seama câte taxe plătim şi noi, ALRO fiind un consumator de 6% din energie, deci vă daţi seama câte taxe sunt plătite la stat pentru acest consum”, a menţionat Dragoş Popa.

Vicepreşedintele Sindicatului Liber ALRO a atras atenţia că societatea comercială nu a primit ajutor de stat, ci returnarea plăţilor efectuate pentru emisiile de CO2.

„E vorba de returnarea sumelor de bani pe care ALRO le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisiile de CO2. Deci asta a fost practic o returnare, exact aşa se numeşte, returnarea pentru emisiile de CO2, nu a fost ajutor de stat. Au fost tot banii noştri, pe care ni s-au returnat, iar ei (Guvernul, n.r.) s-au prins de chestia asta şi au spus că cei care l-au primit au primit ajutor de stat. De fapt sunt nişte bani de la Uniunea Europeană, pe care noi i-am dat pentru emisiile de CO2 şi pe care noi i-am primit. Practic sunt nişte bani returnabili, nu e niciun ban de la Guvern sau ajutor de stat”, a precizat Dragoş Popa.

Liderul sindical a arătat că solicitarea sindicatelor de la ALRO este plafonarea preţului energiei la preţul din anul 2020. Solicitarea lor este să plafoneze energia la preţul aferent anului 2020, când energia era undeva la 200 de lei pe megawatt. „Acum preţul este 1.000. Preţul se poate plafona, Guvernul are posibilitatea de a face asta, dar nu vrea să facă asta”, a declarat Dragoş Popa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: