Banca Angliei a ridicat joi dobânda cheie de la 0,25% la 0,5%, pentru a limita presiunile scumpirilor, cele mai mari din ultimele trei decenii, scriu Financial Times și Bloomberg.
Într-o decizie surprinzător de împărțită, patru dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară au vrut să majoreze dobânda la 0,75%, ceea ce ar fi fost cea mai mare creștere a costurilor îndatorării de când Banca Angliei a devenit independentă operațional, acum 25 de ani.
O majoritate subțire, inclusiv guvernatorul Andrew Bailey, a votat pentru o creștere de 0,25 puncte procentuale.
Banca Angliei, care a devenit în decembrie prima bancă centrală majoră care a majorat dobânzile în pandemie, a semnalat o nouă înăsprire modestă „în următoarele luni”, chiar dacă creșterea economică va fi afectată de inflația globală a prețurilor la energie și la bunuri.
Guvernatorul Andrew Bailey le-a spus însă investitorilor să nu presupună că Banca Angliei se angajează într-o serie lungă de majorări ale ratelor dobânzilor și a precizat că va trebui să existe un compromis între inflația puternică și slăbirea creșterii economice, deoarece multe gospodării văd cum veniturile li se reduc.
Mișcarea de joi a marcat primele creșteri consecutive ale ratei ratei bancare din 2004.
Banca Angliei a transmis că inflația prețurilor de consum – care a fost de 5,4% în decembrie – ar trebui să atingă un maxim de aproximativ 7,25% în aprilie, care ar fi cel mai mare nivel de la începutul anilor 1990, la mare distanță de ținta de 2%.