Aproximativ 10 000 de lucrători federali din domeniul sănătății și-au pierdut locurile de muncă la începutul acestei luni – printre aceștia, un grup de autorități de reglementare care ajută la aprobarea noilor medicamente. Bloomberg notează, într-un articol de opinie, că dacă secretarul pentru sănătate și servicii umane, Robert F. Kennedy Jr., nu schimbă cursul, pacienții americani vor avea de suferit, iar o jumătate de secol de leadership al SUA în domeniul inovației farmaceutice ar putea lua sfârșit în mod precipitat.
Menționăm că, departe de a fi un suporter al inovării, Robert F. Kennedy Jr s-a făcut cunoscut prin opiniile sale anti-vacciniste, în ciuda faptului că vaccinurile și inovarea în medicină au salvat milioane de vieți.
Articolul Bloomberg notează că în urmă cu trei decenii, SUA erau în urma Europei în ceea ce privește accesul la noi medicamente. Presat să reducă decalajul, Congresul a adoptat o lege în 1992 pentru a accelera aprobarea medicamentelor. Noul cadru a permis autorităților de reglementare să perceapă taxe de la companiile farmaceutice, ceea ce a sporit considerabil resursele FDA pentru revizuiri.
Astăzi, americanii au acces la trei sferturi din medicamentele noi, iar SUA a devenit lider mondial în unele dintre cele mai avansate tratamente, inclusiv terapiile celulare și genetice. Promisiunea unor astfel de inovații – care pot, printre alte miracole medicale, să vizeze și să distrugă celulele canceroase, să inverseze pierderea auzului și să permită pacienților cu anemie falciformă să trăiască fără dureri debilitante – nu poate fi supraestimată.
Cu toate acestea, dominația SUA în astfel de medicamente nu ar trebui să fie luată de bună, subliniază Bloomberg.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Industria farmaceutică din China este în plină ascensiune, datorită investițiilor guvernamentale și reformei ambițioase a reglementărilor (care a inclus angajări agresive). Cunoscută odinioară pentru furnizarea de materii prime și fabricarea de medicamente copiate, China este acum pe locul doi, după SUA, în ceea ce privește dezvoltarea de noi medicamente. În ultimii trei ani, numărul de medicamente în curs de dezvoltare în China s-a dublat. Datele recente arată că aproape o treime din studiile clinice încep în China, aproximativ la egalitate cu SUA și în creștere de la 5% în urmă cu un deceniu.
În acest context, aceste reduceri de personal aparent fără discernământ sunt îngrijorătoare, transmite Bloomberg. Pe lângă îndepărtarea șefului biroului care examina cererile pentru noi medicamente, FDA a eliminat și personalul care negocia taxele de utilizare cu producătorii de medicamente. Kennedy s-a opus mult timp taxelor de utilizare, susținând că dependența FDA de finanțarea industriei – care constituie aproape jumătate din bugetul său – compromite supravegherea acesteia. Acest lucru este fals: Cazurile în care medicamentele aprobate de FDA cauzează pacienților daune grave rămân extrem de rare. Mai exact, singura alternativă serioasă – creșterea impozitelor pentru a plăti personalul de reglementare – este un eșec politic.
Departamentul lui Kennedy a declarat că nici evaluatorii de medicamente, nici inspectorii nu vor fi reduși în cadrul acestei reorganizări și că aprobările nu vor încetini ca rezultat. Rapoartele recente pun la îndoială aceste afirmații: De exemplu, o limită guvernamentală de 1 $ pentru cardurile de cheltuieli a îngreunat deja operațiunile de pe teren; între timp, un program pilot pentru inspecții externe neanunțate a fost suspendat deoarece personalul care a asigurat traducătorii a fost concediat. Zeci de angajați cu responsabilități transversale, inclusiv cei care redactau orientări pentru inspectori sau comparau rezultatele diferitelor evaluări, au plecat.
Industria farmaceutică – liniștită, până în prezent, cu privire la impactul potențial al Kennedy asupra activității sale – pare acum îngrijorată: „Schimbările rapide și substanțiale de la FDA din această săptămână ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea agenției de a-și îndeplini misiunea de a aduce noi medicamente inovatoare pacienților”, a declarat un mare grup industrial după reduceri. Investitorii au fost mai puțin ambigui, acțiunile biotehnologice scăzând puternic după anunțul lui Kennedy.
Ministrul sănătății a fost chemat să depună mărturie în fața Senatului. Acesta ar trebui să explice modul în care reducerile sale vor proteja inovația americană și vor aduce beneficii pacienților. În caz contrar, publicul ar putea concluziona în mod rezonabil că SUA este pe cale să își irosească dominația greu câștigată în domeniul dezvoltării medicamentelor fără niciun motiv întemeiat.