BNR a semnat un nou acord de cooperare cu Banca Naţională a Moldovei

BNR, banca nationala, banca centrala Sursa foto: BCR

Mesajul principal şi permanent al Băncii Naţionale a României este de parteneriat durabil şi robust cu Banca Naţională a Moldovei, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la ceremonia de semnarea a noului Acord de Cooperare dintre Banca Naţională a Moldovei şi Banca Naţională a României, potrivit Agerpres.

„Încep prin a menţiona că în acest an celebrăm 20 de ani de la semnarea primului acord de cooperare între băncile centrale al României şi Moldovei. Folosesc acest prilej pentru a întări afirmarea relaţiilor de colaborare şi de apropiere dintre România şi Republica Moldova, dintre băncile noastre centrale, în baza valorilor şi simbolurilor comune. Mesajul principal şi permanent al Băncii Naţionale a României este de parteneriat durabil şi robust cu Banca Naţională a Moldovei. De aceea ne-am dorit să continuăm într-o formă reglementată cooperarea între instituţiile noastre. De altfel, multiplele transformări în cadrul de reglementare aferent sectorului bancar atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional au impus încheierea unui nou acord care să-l înlocuiască pe cel în vigoare din 27 iulie 2001. Semnăm deci astăzi noul acord de cooperare între Banca Naţională a Moldovei şi Banca Naţională a României”, a spus Mugur Isărescu.

El a menţionat că obiectivul general al acestui nou acord îl constituie dezvoltarea şi extinderea conlucrării în domeniile de interes reciproc, în vederea promovării unei bune funcţionări a sistemelor financiar bancare din Republica Moldova şi România.

„Extindem cooperarea în materie de consolidare a capacităţilor instituţionale în sfera supravegherii şi a gestiunii situaţiilor de criză, în domeniul activităţii prestatorilor de servicii de plată şi emitenţilor de monedă electronică precum şi a infrastructurii pieţelor financiare, al operaţiunilor cu numerar, al operaţiunilor transfrontaliere sub aspectul prevenirii combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi al datelor şi al informaţiilor în scop statistic”, a precizat Isărescu.

De asemenea, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, a subliniat faptul că noul acord dintre BNR şi BNM este cel mai cuprinzător acord de cooperare semnat de Banca Moldovei şi care conţine cele mai multe domenii ce cooperare.

„Apreciem de asemenea contribuţia importantă a investitorilor din România, în special Banca Transilvania şi BCR, care au contribuit nemijlocit la dezvoltarea sectorului bancar al Republicii Moldova şi la promovarea bunei guvernanţe, conform standardelor şi practicilor din Uniunea Europeană. Venirea pe piaţa bancară din Republica Moldova a Băncii Transilvania, una dintre cele mai mari bănci din România, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a reprezentat un moment important în reformarea sistemului bancar din Republica Moldova. A fost un semnal pozitiv şi pentru alţi investitori, preponderent din Uniunea Europeană, care au decis să investească în cele mai mari bănci din Republica Moldova”, a spus Octavian Armaşu.

Potrivit unui comunicat de presă al BNR, în data de 11 iunie a avut loc semnarea la Bucureşti a noului Acord de Cooperare dintre Banca Naţională a Moldovei şi Banca Naţională a României, de către guvernatorii celor două bănci centrale, Octavian Armaşu şi Mugur Isărescu.

Obiectivul general al noului Acord de cooperare îl constituie dezvoltarea şi extinderea colaborării în domeniile de interes reciproc, în vederea promovării unei bune funcţionări a sistemelor financiar-bancare din România şi Republica Moldova. Noul acord extinde cooperarea în materie de consolidare a capacităţilor instituţionale, în domenii precum supravegherea bancară, gestiunea situaţiilor de criză, activitatea prestatorilor de servicii de plată şi a emitenţilor de monedă electronică, infrastructurile pieţei financiare, operaţiunile cu numerar, prevenirea şi combaterea contrafacerii şi falsificării de monedă, combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, statistică, precum şi supravegherea aplicării sancţiunilor internaţionale incidente domeniului financiar-bancar.

Acest nou acord îl înlocuieşte pe cel precedent, semnat în data de 27 iulie 2001 care a avut drept scop cooperarea privind schimbul reciproc de informaţii şi desfăşurarea de inspecţii bancare în vederea creşterii eficienţei şi asigurării unei supravegheri bancare pe baze consolidate, ca urmare a multiplelor transformări în cadrul de reglementare aferent sectorului bancar, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Sursa foto: BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *