Board-ul BERD va analiza acordarea de finanţare în regim de urgenţă a operatorului național de stat din Ucraina Ukrenergo

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

Board-ul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va discuta săptămâna viitoare posibilitatea acordării unui împrumut de urgenţă ce va furniza lichiditate companiei Ukrenergo, operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, a declarat, joi, Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un interviu acordat Reuters, Matteo Patrone a afirmat că împrumutul, care va fi discutat de board la data de 21 noiembrie, este unul de ordinul “sutelor de milioane de euro” şi ar urma să ajute la finanţarea operaţiunilor şi infrastructurii Ukrenergo.

Rusia şi-a intensificat bombardamentele în Ucraina începând din luna octombrie, iar atacurile cu rachete au vizat infrastructura energetică din regiunile Zaporijjea şi Dnipropetrovsk.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Am decis să mergem pe varianta unei linii de finanţare în regim de urgenţă pentru această companie, după o întâlnire cu preşedintele, premierul şi directorul Ukrenergo”, a declarat Matteo Patrone, cu prilejul unei conferinţe dedicată investiţiilor în Ucraina, organizată la Londra. „Ceea ce trebuie să facem este să finalizăm acest dosar în decurs de o lună”, a adăugat Patrone.

BERD s-a angajat să investească până la trei miliarde de euro în Ucraina pe parcursul acestui an şi anul viitor, pentru a ajuta mediul de afaceri şi economia ţării, în condiţiile în care invazia rusească, începută în urmă cu nouă luni, continuă.

„Mărimea şi compoziţia portofoliului nostru de proiect se schimbă de la o săptămână la alta”, a precizat Matteo Patrone, care a făcut o vizită la Kiev, unde a avut discuţii cu oficialii guvernamentali cu privire la finanţarea viitoare.

Patrone a spus că întârzierile apărute în planul de restructurare a datoriilor companiei energetice de stat Naftogaz ar urma să fie rezolvate până în primăvara lui 2023, adăugând că este destul de optimist că această firmă şi creditorii săi vor ajunge la un acord.

Naftogaz este blocată în prezent într-o situaţie de tip incapacitate de plată, după ce o parte din deţinătorii de obligaţiuni au refuzat să accepte un plan de amânare a plăţilor oferit în cursul acestui an.

Cu toate acestea, Patrone a menţionat că BERD este în legătură cu noul director de la Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, şi că există hotărârea de găsi o soluţie. La rândul său, Oleksiy Chernyshov a promis că va creşte încrederea investitorilor internaţionali în companie şi că, în pofida războiului cu Rusia, Naftogaz va furniza securitate energetică.

În luna iunie, BERD a fost de acord să furnizeze Naftogaz o finanţare de până la 300 de milioane de euro, pentru a creşte securitatea energetică a ţării.

De asemenea, instituţia financiară internaţională lucrează împreună cu Guvernul de la Kiev şi autorităţile locale pentru a furniza „lichiditate în regim de urgenţă pentru cheltuieli operaţionale” şi sprijin pentru oraşele de pe linia frontului, însă Patrone nu a spus despre ce oraşe ar fi vorba.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate

BERD este cel mai mare investitor instituţional în România, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.