Bulgaria a devenit din nou campioana UE în ceea ce privește creșterea salariilor

leva Bulgaria Sursa foto: Pixabay

Costurile cu forța de muncă pe oră în UE au crescut în medie cu 3,4% pe an, conform datelor Eurostat pentru trimestrul al treilea al anului 2022. Față de această ușoară creștere medie, Bulgaria se remarcă cu un salt record de peste 16%. Costurile cu forța de muncă includ salariul, dar și alte cheltuieli ale angajatorului, cum ar fi asigurările sociale și de sănătate și diverse compensații și indemnizații, scrie Sega, potrivit Rador.

Faptul că în Bulgaria salariile cresc cel mai rapid din UE pare logic, pentru că e țara cu cele mai mici venituri și trebuie să-i ajungă din urmă pe cei mai bogați. Bulgaria nu este pentru prima dată în fruntea clasamentului pentru creșterea rapidă a veniturilor. Analiștii avertizează însă că creșterea ar putea fi nesănătoasă, dacă nu reflectă o dezvoltare corespunzătoare a economiei și o creștere a productivității. În unele sectoare, există o lipsă de forță de muncă și o „foamete” de personal calificat, care este, de asemenea, un factor de creștere rapidă a salariilor.

În ansamblu în UE, activitățile economice care au înregistrat cea mai mare creștere anuală a salariilor pe oră în trimestrul trei al anului 2022 s-au aflat în categoria industrie extractivă (14,2%). Urmează industria ospitalității și a restaurantelor, cu o creștere de 5,2% față de anul anterior, potrivit datelor Eurostat.

Dar situația în Bulgaria este destul de diferită. Cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă este în industria ospitalității și restaurantelor – cu 23,4%, urmată de industria extractivă – cu 19,4%, iar pe locul trei se află sectorul administrație publică, unde creșterea este de asemenea remarcabilă – cu până la 19,2 la sută. În toate cele trei sectoare, salariile cresc mai repede decât prețurile, adică salariile cresc mai repede decât inflația, care chiar și în punctul său culminat din luna august a fost sub 19%, iar în lunile următoare a scăzut sub 17%.

Comisia Europeană a avertizat deja că această „depășire” nu este sănătoasă pentru Bulgaria. Experții avertizează din ce în ce mai mult în criticile lor cu privire la buget că creșterile excesiv de rapide ale salariilor în serviciile și întreprinderile de stat și municipale pun gaz pe focul inflației.

Recent, Eurostat a publicat și informații actualizate cu privire la nivelurile salariale anuale cu normă întreagă pentru 2021. Bulgaria se află în partea de jos a acestui indicator cu cel mai mic salariu – 10.300 de euro pe an față de 33.500 de euro în medie pentru UE. Spre comparație, chiar și în România vecină, salariul anual pentru 2021 a fost de 13.000 de euro. Primele trei locuri sunt ocupate de Luxemburg cu 72.200 de euro, Danemarca (63.300 de euro) și Irlanda (50.300 de euro).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *