Ce este mai important: o afacere de succes sau dragostea vieții tale?

buget decizii financiare cuplu Sursa foto: Pexels Mikhail Nilov

Ce este mai important: o afacere de succes sau dragostea vieții tale? Aceasta este întrebarea pe care investitorul Shark Tank Kevin O’Leary a ridicat-o într-o postare recentă pe LinkedIn. O’Leary a relatat povestea unui curs pe care l-a predat în urmă cu câțiva ani, când un student din spate a ridicat mâna pentru a pune o întrebare, scrie Inc.com.

Studentul construise o platformă de conformitate bazată pe cloud, cu venituri preconizate de 5 milioane de dolari pe an, potrivit lui O’Leary.

Dar studentul avea, de asemenea, o problemă majoră.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Prietena mea a venit la mine astăzi și mi-a spus că trebuie să iau o decizie”, a spus studentul. „Suntem logodiți, dar ea nu vrea să trăiască în acest fel. Nu am timp pentru familia ei; nu am timp pentru ea. Lucrez în fiecare weekend. Lucrez toată noaptea. Ce să fac? Nu vreau să o pierd”.

O’Leary spune că s-ar fi putut auzi un ac căzând în timp ce întreaga clasă aștepta un răspuns.

„Ascultați, haideți să fim pragmatici în această privință”, a spus O’Leary. „Care dintre ele este mai ușor de înlocuit: Afacerea ta sau logodnica ta?”.

Totuși, acest răspuns nu este doar brutal, ci și lipsit de viziune. Pur și simplu, l-ar putea conduce pe om la o decizie pe care să o regrete pentru tot restul vieții.

În schimb, o abordare mai inteligentă din punct de vedere emoțional l-ar putea ajuta pe acest student să ia o decizie care să mențină logica și emoția în echilibru, ajutându-l să ia o decizie mai bună.

Cum ar putea principiile inteligenței emoționale să-l ajute pe acest elev? Și cum vă pot ajuta pe dumneavoastră atunci când vă confruntați cu decizii dificile, emoționale?

Cum să folosești inteligența emoțională pentru a lua decizii pe care să nu le regreți

Inteligența emoțională este abilitatea de a înțelege și de a gestiona eficient emoțiile. Este utilă în situații stresante, deoarece te ajută să-ți ții emoțiile sub control și să iei decizii care se aliniază cu valorile, principiile și obiectivele tale.

De exemplu, în timp ce sfatul lui O’Leary va părea bun pentru unii pe hârtie, acesta este eronat. Logica „o logodnică este mai ușor de înlocuit decât o afacere de milioane de dolari” nu ține cont de ceea ce spun cercetările despre ceea ce îi face pe oameni cu adevărat fericiți.

De exemplu, profesorul și psihiatrul Robert Waldinger, de la Harvard, este directorul Harvard Study of Adult Development, unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de bunăstare emoțională din istorie. Studiul a început în 1938 și a produs o cantitate enormă de date despre sănătatea fizică, mentală și emoțională.

Rezumând concluziile acestui studiu de referință, Waldinger spune: „Relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Punct”.
Exemplele care susțin acest lucru abundă.

Gândiți-vă la fondatorul Apple, Steve Jobs. În biografia sa, scrisă de Walter Isaacson, Jobs spune povestea Tinei Redse, cea care „i-a scăpat printre degete”.

„A fost prima persoană de care m-am îndrăgostit cu adevărat”, i-a spus Jobs lui Isaacson. „Am avut o legătură foarte profundă. Nu știu dacă cineva mă va înțelege vreodată mai bine decât ea”.

Isaacson scrie că a vorbit, de asemenea, cu Redse, care spune că a încercat să-l convingă pe Jobs să lase lumea lui în urmă și să înceapă o nouă viață cu ea la Paris. Redse și-a imaginat vieți simple, cu ea pregătindu-i cina lui Jobs și cu ei fiind împreună în fiecare zi, având copii și, în cele din urmă, nepoți. Dar Jobs a refuzat-o.

Cu toate acestea, ani mai târziu, Jobs stătea în sufrageria sa și își amintea de Redse. A început să plângă, spunându-i lui Isaacson că „a regretat întotdeauna că nu au reușit să facă relația să funcționeze”.

Din păcate, acesta este modelul pe care îl vedem repetându-se în lumea afacerilor. Studiind viețile și obiceiurile a nenumărați fondatori și directori executivi în ultimul deceniu, a devenit clar: mulți dintre cei care își aleg afacerea în locul celor dragi au regrete.

Așadar, dacă te afli în acest tip de situație, ce te-ar putea ajuta să iei o decizie pe care să nu o regreți?

Există un cadru inteligent din punct de vedere emoțional care se numește „întrebarea de aur”. Întrebarea de aur reprezintă, de fapt, cinci întrebări într-una singură și arată astfel:

Cum mă voi simți în legătură cu această decizie în:

O zi?
O săptămână?
O lună?
Un an?
5 ani?

Ați putea chiar să faceți un pas mai departe și să vă întrebați cum vă veți simți în legătură cu această decizie peste 25 de ani sau chiar peste 50 de ani.

Acest cadru este util deoarece avem tendința de a nu gândi clar în momentele emoționale. Întrebarea de aur vă poate ajuta să vedeți imaginea de ansamblu, să aruncați o privire în viitor, pentru a lua o decizie mai bună acum, în prezent.

De exemplu, să spunem că studentul din povestea lui O’Leary își iubea cu adevărat logodnica și se putea imagina alături de ea pentru tot restul vieții. Această claritate l-ar putea ajuta să exploreze căi alternative de urmat.

La urma urmei, problema nu era afacerea, în sine. Problema era că el a început să prioritizeze afacerea în detrimentul ei. Dar dacă ar putea găsi o soluție care să-i permită să o prioritizeze din nou pe ea, ar putea produce o situație în care să câștige ambele părți.

Soluții precum:

  • Limitarea orelor sale de lucru
  • Angajarea unui co-fondator
  • Vânzarea unei părți sau a întregii afaceri

Desigur, răspunsul la întrebarea de aur ar putea însemna, de asemenea, că a decis să pună capăt relației și să se concentreze asupra afacerii, iar aceasta ar fi cu siguranță prerogativa sa. Dar utilizarea acestui cadru l-ar ajuta probabil să fie mai încrezător că ia o decizie cu care poate trăi.

Așadar, data viitoare când trebuie să luați o decizie într-o situație emoțională stresantă, amintiți-vă de povestea lui O’Leary. Dar amintiți-vă și întrebarea de aur. Cele mai bune decizii nu elimină emoțiile din ecuație. Ele necesită un echilibru între logică și emoție – și o privire în viitor, pentru a încerca să reduceți regretele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: