Comerțul Germaniei cu Europa Centrală și de Est a atins un nou record, de 562 miliarde de euro

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Comerţul Germaniei cu Europa Centrală şi de Est (ECE) a atins anul trecut un nou nivel ridicat, de 562 miliarde de euro, în pofida scăderii semnificative a exporturilor germane către Rusia, a anunţat miercuri German Eastern Business Association, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În 2022, exporturile germane în Rusia s-au redus dramatic, în contextul sancţiunilor impuse de UE, după ce Moscova a invadat Ucraina, şi firmele din Germania nu au mai făcut afaceri în această ţară. Anul trecut, exporturile germane în Rusia au scăzut în ritm anual cu 45%, la aproximativ 15 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

„Detaşarea de piaţa rusă progresează rapid şi va continua în 2023″. Declinul exporturilor în Rusia a fost mai mult decât compensat de creşterile cu două cifre ale exporturilor spre alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, a apreciat Michael Harms, directorul German Eastern Business Association, la conferinţa de primăvară a Asociaţiei, care are loc la Berlin.

În timp ce comerţul Germaniei cu Ucraina, Rusia şi Belarus a scăzut în 2022, statele membre UE din Europa Centrală şi de Est au câştigat teren. Conform estimărilor Asociaţiei, în curând România şi Slovacia vor depăşi Rusia în privinţa comerţului cu Germania. Deja acest lucru se constată în cazul Poloniei, Cehiei şi Ungariei, din perspectiva volumului de schimburi comerciale.

Polonia a fost al cincilea mare partener comercial al Germaniei, cu vânzări de 168 miliarde de euro, înaintea Italiei, iar Cehia a depăşit Marea Britanie, alăturându-se primilor zece parteneri comerciali ai Germaniei.

În timp ce economia germană a reuşit să se adapteze surprinzător de rapid la o lume fără livrări de energie din Rusia, economia rusă se îndreaptă spre o criză. Deşi economia rusă nu se va prăbuşi peste noapte, Harms a explicat că „sancţiunile, retragerea companiilor străine şi exodul miilor de tineri specialişti au un efect toxic”.

Chiar dacă sancţiunile afectează Rusia, economia nu se va prăbuşi.

„Putin nu va rămâne fără bani pentru război”, susţine Harms. Acesta a adăugat că vânzările de energie au asigurat Rusiei un excedent de cont curent 220 miliarde de dolari în 2022. În 2023, excedentul încă s-ar putea situa la 100 miliarde de dolari.

Harms a subliniat că Europa importă de asemenea gaze naturale lichefiate ruseşti, care nu intră sub incidenţa sancţiunilor.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *