Companiilor europene din China le este mai greu să facă profit pe măsură ce creșterea economică încetinește

China Steag Sursa foto: pixabay.com

Potrivit unui nou sondaj realizat de Camera de Comerț a UE în China, companiile europene din China se confruntă cu dificultăți mai mari în a face profit, pe măsură ce creșterea economică încetinește și presiunile legate de supracapacitate se intensifică, scrie Euronews.com.

China caută în mod activ investiții străine pentru a-și stimula creșterea economică în curs de încetinire, dar tocmai această încetinire afectează planurile companiilor de a-și dezvolta afacerile în cea de-a doua economie ca mărime din lume, potrivit unui sondaj anual realizat în rândul a peste 500 de companii europene.

Încetinirea economiei este acum preocuparea dominantă a respondenților la sondajul Camerei Europene de Comerț în China, care a fost publicat vineri. China este în continuare un loc important pentru investiții, dar ponderea companiilor care iau în considerare o extindere a operațiunilor lor în această țară în acest an a scăzut la 42%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

„Perspectivele mediului de afaceri sunt cele mai pesimiste de până acum, așteptările companiilor în ceea ce privește creșterea și profitabilitatea fiind afectate, iar îngrijorările legate de concurență se intensifică”, a declarat Camera în sondajul său privind încrederea în afaceri.

Îngrijorările economice se suprapun peste plângerile de lungă durată privind reglementările și practicile despre care companiile spun că favorizează concurenții lor chinezi sau că sunt neclare, creând incertitudine pentru întreprinderi și angajații acestora..

Guvernul lansează programe de stimulare a cheltuielilor de consum, dar încrederea rămâne scăzută din cauza unei piețe slabe a locurilor de muncă. În primele trei luni ale anului, creșterea economică a înregistrat un ritm anual de 5,3% mai rapid decât se aștepta, dar o mare parte din creșterea PIB-ului a provenit din cheltuielile guvernamentale pentru infrastructură și investiții în fabrici și echipamente.

Aproape 40% dintre companii au declarat că au mutat sau iau în considerare mutarea viitoarelor investiții în afara Chinei. Asia de Sud-Est și Europa sunt cele mai mari beneficiare, urmate de India și America de Nord. Aproape 60% au declarat că își mențin planurile de investiții pentru China, dar acest procent a scăzut față de anul trecut.

Aproximativ o treime dintre companii au fost optimiste cu privire la creșterea afacerilor lor în acest an, față de mai mult de jumătate în 2023, și doar 15% au fost optimiste cu privire la creșterea profitului. Mai mult de jumătate se așteaptă să reducă costurile în China în acest an, inclusiv 26% care intenționează să își reducă numărul de angajați – ceea ce, potrivit raportului, „va crește și mai mult presiunea pe o piață a muncii deja tensionată”.