Consilier de stat, despre dezvoltarea durabilă a României: “În Europa, suntem ultimii sau aproape pe ultimul loc”

Dezvoltare durabilă Sursa foto: FreeWorld.ro

România nu stă bine la capitolul dezvoltare durabilă, fiind pe ultimele locuri la nivel european, a afirmat, joi, Laszlo Borbely, consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Educaţia e domeniul unde ţara noastră stă cel mai prost.

“Avem o strategie de dezvoltare durabilă a României din 2018, cu ţinte şi obiective 2020 şi 2030. Pe baza a 98 de indicatori am făcut o analiză. Nu stăm foarte bine. Dar vreau să vă spun că, de exemplu, Jeffrey Sachs (analist economic american – n.r.) şi echipa lui fac un dashboard în fiecare an despre cum performează 167 de state din lume pe dezvoltare durabilă. România este pe un onorant loc 39, suntem în apropierea Statelor Unite ale Americii, dar asta nu înseamnă că stăm bine. Sunt unele zone gri unde nu au date. Dacă ne uităm la Uniunea Europeană, din păcate, dacă luăm cele 17 obiective suntem ultimii sau aproape pe ultimul loc în ceea ce priveşte situaţia României, chiar dacă ne-am alăturat UE mai târziu”, a spus Borbely, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul anului vom avea un plan de acţiune făcut de un consultant, pe fonduri europene.

“La educaţie stăm cel mai prost, care este unul dintre cele mai importante domenii. Veţi avea un plan de acţiune şi veţi avea posibilitatea să veniţi spre guvernanţi. (…) La analfabetismul funcţional, ştiţi foarte bine, conform datelor PISA suntem ultimii, ultimii din Europa! Aceasta înseamnă că sunt copii la 14-15 ani care ştiu să citească, dar nu ştiu să interpreteze ce au citit”, a continuat oficialul guvernamental.

Trebuie şi o soluţie pentru învăţământul dual, consideră el. “În ceea ce priveşte economia circulară, România trebuie să aibă o strategie, întrucât vorbim de un nou concept. Discuţia va începe într-o lună, vom veni cu un draft. De asemenea, decarbonizarea României este un lucru dificil. Hidrogenul este poate cel mai ambiţios proiect în discuţiile despre energie, iar România poate deveni lider regional, împreună cu sectorul eolian offshore. Nu stăm rău la energie verde, dar nu înseamnă că nu trebuie să facem mai mult”, a mai spus Borbely.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nici nu-ti trebuie vreo analiza!
    E invizibilă dezvoltarea durabilă!
    Cum zicea poetul:
    “Ere pe când nu se zarea,
    Azi o vedem si nu e!”

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.