Consiliul Uniunii Europene a adoptat un plan de 6 miliarde de euro pentru țările din Balcanii de Vest astfel încât să accelereze procesul de extindere

euro, monede, bani, steag ue Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Țările UE au aprobat marți un plan în valoare de 6 miliarde de euro pentru sprijinirea statelor din Balcanii de Vest, menit să accelereze reformele și creșterea economică în regiune, în contextul în care acestea doresc să devină membre ale blocului comunitar, scrie AP.

Consiliul Uniunii Europene a declarat că planul, care acoperă perioada 2024-2027, ar trebui să ofere până la 2 miliarde de euro sub formă de granturi și 4 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Ajutorul este condiționat de reformele care ar aduce economiile din Balcanii de Vest în conformitate cu normele UE.

“Facilitatea va sprijini o serie de reforme socio-economice și fundamentale, inclusiv reforme legate de statul de drept și de drepturile fundamentale”, a declarat Consiliul.

Cele șase țări din regiune – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – se află în diferite stadii în ceea ce privește cererile de aderare, dar rezidenții au fost frustrați de ritmul lent al procesului. Croația a fost ultima țară care a fost acceptată de UE în 2013.

Cele șase țări s-au angajat să adapteze reglementările vamale și să creeze puncte comune de trecere a frontierei, asemenea țărilor membre ale UE. De asemenea, au stabilit obiective de a lansa centre de cercetare și dezvoltare pentru industrie și de a instala Wi-Fi gratuit în locurile publice.

Consiliul a precizat că o condiție prealabilă pentru ca Serbia și Kosovo să primească ajutor este ca “acestea să se angajeze în mod constructiv, cu progrese măsurabile și rezultate tangibile în normalizarea relațiilor lor”.

Serbia nu a recunoscut declarația de independență a Kosovo din 2008, iar tensiunile recente dintre cele două țări au stârnit îngrijorarea puterilor occidentale. Ambele au declarat că doresc să adere la UE, dar blocul a avertizat că refuzul lor de a face compromisuri le pune în pericol șansele de aderare.