Cum reacționează Europa după ce Putin a anunțat un ultimatum. Oficialii și analiștii europeni spun că această amenințare este doar o tactică de intimidare pentru a evita noi sancțiuni

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Promisiunea președintelui rus Vladimir Putin de a opri accesul țărilor neprietenoase la gaz dacă nu încep să plătească pentru gazul rus în ruble este mai mult o tactică de intimidare pentru a evita noi sancțiuni decât o amenințare reală de a opri furnizarea de energie, potrivit oficialilor și analiștilor europeni, scrie Reuters.

Europa depinde foarte mult de Rusia pentru nevoile sale energetice, aproximativ 40% din gazul său provine din țară. Deci, dacă Moscova închide robinetele, ar putea declanșa lipsuri imediate, închideri de fabrici și costuri paralizante ale energiei.

Contractele de gaze au prețuri în euro sau dolari, dar Putin a spus că ar trebui plătite în ruble. Țările occidentale au numit cererea lui Putin „șantaj” și au refuzat-o.

Conform decretului semnat de Putin, țările neprietenoase trebuie să deschidă de vineri conturi la Gazprombank și să plătească direct, față de efectuarea plăților printr-un intermediar, cum ar fi o bancă locală.

Gazprombank ar folosi apoi acești bani pentru a cumpăra ruble, susținând moneda, un rol îndeplinit de obicei de banca centrală rusă, care a fost obstrucționată de înghețarea a sute de miliarde din rezervele sale ca răspuns la război.

Cererea de ruble a lui Putin a derutat mulți oficiali și experți europeni și multe rămân neclare, ceea ce face o evaluare finală dificilă. Va exista un decalaj înainte de a ști dacă noul aranjament de plată este viabil, deoarece facturile de gaz sunt plătite la câteva săptămâni după livrare.

Vineri nu au existat întreruperi. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gaz rusesc în Europa – Nord Stream 1 peste Marea Baltică și în Slovacia peste Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa peste Belarus, au schimbat direcția, aducând acum gaz din Germania în Polonia, dar acest lucru nu este neobișnuit.

Oficialii și experții europeni cred că Putin urmărește în principal să protejeze gigantul energetic rus Gazprom de viitoare sancțiuni – dacă Gazprombank va colecta banii, Europa nu ar putea să-i sancționeze fără a reduce gazul.

Un ministru italian a spus că dacă decretul Rusiei de a plăti gazul în ruble rămâne așa cum este „în general, nu s-ar schimba multe”. „Echivalează cu un avertisment din partea lui Putin de a nu mai înăspri sancțiunile financiare”, a declarat Jeffrey Schott de la Peterson Institute for International Economics.

Un oficial european a spus că este de părere că Putin a cerut trecerea la plata cu ruble pentru a testa cine va fi de acord. Însă niciun stat european nu a fost.

Cum vor fi afectate exporturile de energie

Exporturile de energie sunt asul din mânca lui Putin, deoarece Rusia încearcă să lupte împotriva a ceea ce numește „război economic”. Oficialii și analiștii europeni sunt reticenți în a spune că amenințările sale de a întrerupe aprovizionarea sunt cu adevărat lipsite de sens.

Acest lucru ar dăuna companiei ruse Gazprom, deoarece s-ar lupta să descarce toate gazele din Europa către cumpărători alternativi, a declarat Dmitri Polevoy, analist la casa de brokeraj Locko-Invest din Moscova.

Sursa foto: Kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *