De ce buget ai nevoie pentru a închiria o locuință în marile orașe din țară? Analiză imobiliară: Cele mai mari creșteri anuale de prețuri s-au înregistrat la Constanța, cu plus 22%/ Septembrie ar urma să aducă un nou val de scumpiri

chirie locuinta calcul Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Chiriile cerute pentru locuințele din marile orașe continuă să crească, arată datele platformei Imobiliare.ro: diferențele față de anul trecut se situează între 8% în Timișoara și 22% în Constanța.

Potrivit celei mai recente analize, Timișoara rămâne cel mai accesibil oraș pe toate cele trei categorii de apartamente, în timp ce cele mai sumpe chirii pot fi găsite în Capitală și Cluj-Napoca. Chiria medie pentru apartamentele cu două camere oscilează de la 350 de euro până la 480 de euro, conform datelor Imobiliare.ro. Atunci când vine vorba despre garsoniere, bugetul mediu necesar se situează între 220 de euro și 310 de euro, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere, prețurile se ridică de la 400 de euro, până la 650 de euro, conform Imobiliare.ro.

„Chiriile continuă să crească, inclusiv în lunile de vară când, sezonalitatea specifică acestui segment ar trebui să implice pretenții mai scăzute. Inflația și modificările fiscale pun însă presiune pe prețuri, iar în septembrie ne așteptăm la creșteri semnficative. Dacă în Timișoara, diferențele de preț se situează între 8% si 10%, în Constanța acestea depășesc 20% pe toate segmentele”, spune Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

În București, așteptările proprietarilor se situează la 301 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 480 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și la 650 de euro pe lună pentru o locuință cu tricamerală. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat s-au înregistrat în categoria apartamentelor cu două camere și anume, cu un plus de 11,7%, potrivit datelor analizate de platforma imobiliară.

În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 290 de euro pe lună pentru o garsonieră, 420 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 560 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din acest centru regional se remarcă printr-o evoluție anuală de 16,1%.

În Cluj-Napoca, prețurile solicitate s-au menținut la 310 de euro pe lună pentru o garsonieră, 480 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 600 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente tricamerale, unde acestea au crescut cu 15,1%.

În Constanța, chiriile ajung la 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu două camere din Constanța au evoluat într-un mod semnificativ și anume, au înregistrat o evoluție anuală în cuantum de 21,9%.

În Iași, proprietarii solicită, în medie, 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 380 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. Și în acest centru regional prețurile apartamentelor cu trei camere au înregistrat o evoluție anuală semnificativă, în valoare de 15,3%.

În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, unde acestea au crescut cu 9,3%.

Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Comentarii

  1. ‘Chiriile continuă să crească’ zise site-ul de anunțuri. Pai de unde ai tu prețurile? de la ANAF? Ca tu ai doar pretențiile unor proprietari care încă nu au reușit sa închirieze și poate nu reușesc câteva luni bune. Și dacă dispare anunțul de obicei s-a saturat sa aștepte 500 și l-a dat cu 390 deci prețul tău e un număr in vânt. Sa mai zic ca in vest chiriile includ multe și curent, apa, încălzire deci cele din Ro se apropie de alea din Vest la salarii și calitatea vieții la jumătate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *