Directorii băncilor europene văd noi riscuri pentru industrie: Avansul AI va creşte dependenţa băncilor de marile companii americane de tehnologie

visa inteligenta artificiala Sursa foto: Visa

Avansul Inteligenţei Artificiale (AI) va creşte dependenţa băncilor de marile companii americane de tehnologie, ceea ce va crea noi riscuri pentru industria bancară, susţin directorii băncilor europene intervievaţi de Reuters, transmite Agerpres.

Interesul în utilizarea Inteligenţei Artificiale în domeniul serviciilor financiare a crescut după lansarea ChatGPT la finele lui 2022, pe măsură ce băncile analizează cum ar putea folosi Inteligenţa Artificială generativă. Însă, la o reuniune a directorilor din domeniul fintech, care a avut loc săptămâna aceasta la Amsterdam, unii participanţi şi-au exprimat îngrijorarea că volumul de putere de calcul necesar pentru a dezvolta capacităţi de Inteligenţă Artificială va face băncile şi mai dependente de un număr mic de furnizori de tehnologie.

Directorul de tehnologie de la ING, Bahadir Yilmaz, care este responsabil de eforturile grupului olandez în domeniul AI, a declarat că se aşteaptă ca dependenţa de marile companii americane de tehnologie “să crească şi mai mult în perioada următoare”, pentru infrastructură şi echipamente.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Vei avea întotdeauna nevoie de ei pentru că uneori puterea de calcul de care este nevoie pentru aceste tehnologii este uriaşă. De asemenea, nu este fezabil pentru o bancă să construiască această tehnologie”, a spus Bahadir Yilmaz.

Dependenţa băncilor de un număr mic de companii din tehnologie este “unul dintre cele mai mari riscuri”, este de părere Yilmaz, atrăgând atenţia că în special băncile europene trebuie să se asigure că pot face trecerea de la un furnizor de tehnologie la altul şi să evite situaţia în care sunt blocaţi la un singur furnizor.

Anul trecut, Marea Britanie a propus norme care să reglementeze dependenţa mare a firmelor financiare de companiile externe de tehnologie, precum Microsoft, Google, IBM şi Amazon. Organismele de reglementare sunt îngrijorate că problemele care ar putea apărea la o singură companie de cloud computig ar putea paraliza serviciile mai multor instituţii financiare.

“Inteligenţa Artificială necesită o mare putere de calcul şi singura modalitate prin care poţi să ai acces la această putere de calcul sunt marile companii de tehnologie”, a declarat Joanne Hannaford, responsabil pentru strategia de tehnologie la grupul bancar german Deutsche Bank.

În prezent, ING testează un chatbot AI utilizat pentru 2,5% din conversaţiile de tip customer service. Întrebat cât va dura până când acest chatbot se va ocupa de mai mult de jumătate din conversaţiile de tip customer service, Yilmaz a răspuns că aproximativ un an.

În prima sa declaraţie cu privire la Inteligenţa Artificială, Autoritatea de Reglementare de pe Piaţa de Capital din UE a spus săptămâna trecută că băncile şi firmele de investiţii au obligaţia legală de a proteja clienţii atunci când utilizează AI. Autoritatea a avertizat că cel mai probabil tehnologia va avea un impact semnificativ asupra protejării investitorilor de retail.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: