Divizia de vehicule cu motoare cu ardere internă pe care Renault vrea să o separe de producția de vehicule electrice, în vizorul unor investitori

renault Sursa foto: Facebook / Renault

Geely Automobile Holdings din China şi un grup petrolier sunt în discuţii pentru a cumpăra pachete de acţiuni la divizia de vehicule cu motoare cu ardere internă pe care Renault intenţionează să o separe de producţia de vehicule electrice, au declarat două surse apropiate producătorului francez, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Însă partenerul de alianţă al Renault, producătorul auto japonez Nissan, nu intenţionează să ia o participaţie la divizia de motoare cu ardere internă, au declarat sursele pentru Reuters.

Renault şi Geely au refuzat să comenteze. Nissan nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Producătorul francez de automobile urmează să dezvăluie în această toamnă planuri pentru crearea unei unităţi dedicate vehiculelor electrice, cu sediul în Franţa, şi a unei alteia cu sediul în străinătate, care va reuni toate fabricile sale de producţie de motoare şi transmisii pe benzină şi hibride din Spania, Portugalia, Turcia, România şi America Latină.

Renault intenţionează să rămână acţionarul majoritar al diviziei sale de vehicule electrice ”Ampère”, care va angaja în jur de 10.000 de oameni şi ar putea fi listată la bursă în a doua jumătate a anului 2023.

Dar va păstra doar o participaţie minoritară la divizia sa de vehicule cu motoare cu ardere internă, ”Horse”, care va avea o forţă de muncă de dimensiuni similare, cu toate că va rămâne un acţionar de referinţă, cu influenţă semnificativă.

Cele două surse au spus că Renault va deţine un pachet de 40% din acţiunile diviziei de motoare pe combustibili fosili, în timp ce Geely va deţine, de asemenea, 40%, iar o companie petrolieră restul de 20%.

Dar planul nu este finalizat ”şi există alte piste pentru producătorii parteneri”, a spus una dintre surse. Asta nu ar include Nissan, în ciuda propunerii Renault de a participa la acord, au adăugat cele două surse, un alt indiciu că strategia partenerilor din alianţă continuă să fie diferită.

Viitorul pe termen lung al alianţei a fost incert de la căderea fostului şef Carlos Ghosn, în 2018.

Renault, Nissan şi Mitsubishi spun că peste 80% dintre modelele lor se vor baza pe arhitecturi comune în 2026, dar rămân întrebări despre planurile pentru anii 2030.

O înţelegere cu Geely s-ar adăuga la afacerea în plină dezvoltare a producătorului de automobile chinez.

Geely deţine Volvo Cars din Suedia, producătorul britanic de maşini sport Lotus şi deţine o participaţie la Mercedes.

Împărţind costurile pentru motoarele diesel şi pe benzină, care urmează să scadă odată cu creşterea vânzărilor de vehicule electrice, Renault speră să elibereze fonduri pentru a reinvesti în modele electrice, o tehnologie pe care a lansat-o cu Nissan şi Mitsubishi, dar în care a rămas în urmă celor precum Tesla.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: