Economia Greciei va crește cu 2,2% în 2023, spune șeful băncii centrale, care a îndemnat țara să continue reformele și prudența fiscală

Economia Greciei va crește cu 2,2% în 2023, a declarat vineri șeful băncii sale centrale, îndemnând țara să se mențină pe calea reformelor și a prudenței fiscale, în condițiile în care intră într-o perioadă de incertitudine politică sporită din cauza alegerilor, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Grecia va organiza alegeri generale pe 21 mai, cu câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului guvernului conservator. Însă este puțin probabil ca scrutinul să producă un câștigător clar, pregătind terenul pentru manevre politice prelungite și un al doilea tur de scrutin.

Atena trebuie să continue să aplice politici credibile pentru a-și proteja economia de riscurile care includ impactul crizei energetice și o perioadă electorală prelungită, a declarat Yiannis Stournaras în cadrul adunării anuale a acționarilor băncii centrale.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Cel mai mare risc pentru perspectivele economice ale Greciei, într-o perioadă de crize succesive și de incertitudine crescută, ar fi o pierdere a credibilității privind politica economică implementată, atât de greu de recâștigat, și o întoarcere la practicile proaste din trecut”, a spus Stournaras.

Grecia a ieșit de sub incidența planurilor de salvare internaționale în 2018, la aproape un deceniu după ce o criză a datoriilor a forțat-o să ceară ajutor financiar de la colegii săi europeni și de la Fondul Monetar Internațional în schimbul austerității pentru a rămâne pe linia de plutire.

Ultima sa proiecție de creștere revizuiește în creștere o estimare anterioară a băncii centrale pentru o expansiune economică de 1,5% în acest an, de la 5,9% în 2022, reflectând progresele fiscale ale Greciei.

Stournaras a declarat că inflația va rămâne la niveluri ridicate, dar este de așteptat să se reducă la 4,4%, și a confirmat o proiecție guvernamentală pentru un excedent primar de 0,7% în acest an.

El a spus că țara trebuie să fie capabilă să obțină excedente primare sustenabile de aproximativ 2% din produsul intern brut pe termen mediu, în timp ce menținerea credibilității fiscale este esențială pentru obiectivul de a redobândi gradul de investiție și de a continua să reducă datoria, cea mai mare din zona euro.

“Având în vedere că 2023 este un an de alegeri naționale, pentru a menține climatul de încredere în perspectivele economiei grecești, este nevoie de prudență și responsabilitate din partea forțelor politice, care trebuie să sprijine obiectivele fiscale ale țării”, a spus el.