Economia Greciei va crește cu 2,2% în 2023, spune șeful băncii centrale, care a îndemnat țara să continue reformele și prudența fiscală

Redacția apr. 7, 2023 0 comentarii
seful bancii Centrale a Greciei

Economia Greciei va crește cu 2,2% în 2023, a declarat vineri șeful băncii sale centrale, îndemnând țara să se mențină pe calea reformelor și a prudenței fiscale, în condițiile în care intră într-o perioadă de incertitudine politică sporită din cauza alegerilor, scrie Reuters.

Grecia va organiza alegeri generale pe 21 mai, cu câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului guvernului conservator. Însă este puțin probabil ca scrutinul să producă un câștigător clar, pregătind terenul pentru manevre politice prelungite și un al doilea tur de scrutin.

Atena trebuie să continue să aplice politici credibile pentru a-și proteja economia de riscurile care includ impactul crizei energetice și o perioadă electorală prelungită, a declarat Yiannis Stournaras în cadrul adunării anuale a acționarilor băncii centrale.

“Cel mai mare risc pentru perspectivele economice ale Greciei, într-o perioadă de crize succesive și de incertitudine crescută, ar fi o pierdere a credibilității privind politica economică implementată, atât de greu de recâștigat, și o întoarcere la practicile proaste din trecut”, a spus Stournaras.

Grecia a ieșit de sub incidența planurilor de salvare internaționale în 2018, la aproape un deceniu după ce o criză a datoriilor a forțat-o să ceară ajutor financiar de la colegii săi europeni și de la Fondul Monetar Internațional în schimbul austerității pentru a rămâne pe linia de plutire.

Ultima sa proiecție de creștere revizuiește în creștere o estimare anterioară a băncii centrale pentru o expansiune economică de 1,5% în acest an, de la 5,9% în 2022, reflectând progresele fiscale ale Greciei.

Stournaras a declarat că inflația va rămâne la niveluri ridicate, dar este de așteptat să se reducă la 4,4%, și a confirmat o proiecție guvernamentală pentru un excedent primar de 0,7% în acest an.

El a spus că țara trebuie să fie capabilă să obțină excedente primare sustenabile de aproximativ 2% din produsul intern brut pe termen mediu, în timp ce menținerea credibilității fiscale este esențială pentru obiectivul de a redobândi gradul de investiție și de a continua să reducă datoria, cea mai mare din zona euro.

“Având în vedere că 2023 este un an de alegeri naționale, pentru a menține climatul de încredere în perspectivele economiei grecești, este nevoie de prudență și responsabilitate din partea forțelor politice, care trebuie să sprijine obiectivele fiscale ale țării”, a spus el.

 

Sursa foto: Twitter/BankofGreece

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *