Economia Italiei a avut o performanţă surprinzător de slabă în trimestrul al doilea/ Ținta de creștere asumată de guvernul Meloni devine mai îndepărtată

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Economia Italiei a avut o performanţă surprinzător de slabă în trimestrul al doilea, potrivit datelor publicate luni, oferind o perspectivă inconfortabilă pentru premierul Giorgia Meloni, în timp ce guvernul său încearcă să abordeze impactul negativ al inflaţiei ridicate, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 0,3% pe o bază trimestrială, între aprilie şi iunie, şi a crescut cu 0,6% de la an la an, a declarat biroul naţional de statistică ISTAT.

Un sondaj al analiştilor Reuters a indicat o stagnare faţă de trimestrul anterior şi o creştere anuală de 0,9%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Datele negative îngreunează obiectivul guvernului privind o creştere economică de 1% în acest an, deşi Trezoreria a spus că ţinta ”este încă pe deplin la îndemână”.

Roma a adăugat că va continua să lucreze pentru a implementa programul său naţional de investiţii post-Covid, finanţat de UE, şi pentru a reduce inflaţia.

Într-un raport pentru Capital Economics, Franziska Palmas a scris că Italia nu înregistrează performanţe superioare celorlalte ţări, estimând că Italia va experimenta ”o scădere mai accentuată a producţiei decât alte companii majore din zona euro, în a doua jumătate a anului 2023”.

Cifrele aruncă o umbră asupra sectorului bancar al ţării, unde cele mai mari douî bănci – Intesa Sanpaolo şi UniCredit – au înregistrat săptămâna trecută câştiguri mult mai puternice decât erau aşteptările, ajutate şi de un nivel scăzut sau inexistent, în în cazul celei din urmă, al provizioanelor pentru pierderi din credite.

ISTAT nu a oferit o defalcare numerică sectorială a estimării preliminare a PIB-ului pentru trimestrul doi, dar a spus că producţia din industrie şi agricultură a scăzut, în timp ce serviciile au crescut marginal.

În ultimele săptămâni, guvernul a spus că economia ar putea creşte cu cel puţin 1,2% în acest an, argumentând că o tendinţă pozitivă în sectorul serviciilor, susţinută de turismul în plină expansiune, ar fi suficientă pentru a compensa o încetinire larg aşteptată a activităţilor de producţie.

”Italia este o ţară industrială avansată, iar slăbiciunea din industrie este mult mai importantă decât sectorul turismului pentru sănătatea economiei”, a declarat Lorenzo Codogno, şeful LC Macro Advisors şi fost economist şef la Trezoreria Italiei.

ISTAT a mai spus că inflaţia anuală a scăzut în iulie la 6,4%, de la 6,7% în iunie, pe baza preţurilor de consum armonizate de UE.

Creşterea anuală a preţurilor la produsele alimentare, la produsele de uz casnic şi la îngrijirea personală a fost de 10,4%, în linii mari cu cea din luna anterioară şi cu peste 50% mai mare decât indicele general.

Pentru a-i ajuta pe cei mai săraci, guvernul speră să anunţe săptămâna aceasta un acord cu supermarketurile şi producătorii pentru a controla preţurile bunurilor de consum esenţiale în ultimele trei luni ale anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: