Cea mai mare companie de utilități din Italia, Enel, și compania de tehnologie nucleară “curată” newcleo au semnat un acord pentru a colabora la proiectele tehnologice ale start-up-ului britanic, care vizează furnizarea de energie sigură și stabilă, scrie Reuters.
Acordul marchează un interes reînnoit pentru energia nucleară în întreaga lume, marile grupuri energetice explorând posibilitatea de a dezvolta soluții inovatoare cu start-up-uri ca alternativă la combustibilii fosili.
“Soluțiile nucleare de generația a IV-a au ca scop furnizarea unei surse de energie sigură și stabilă și reducerea semnificativă a volumelor existente de deșeuri radioactive”, au precizat Enel și newcleo într-un comunicat.
În cadrul acordului, newcleo s-a angajat să asigure o opțiune pentru Enel ca prim investitor în prima sa centrală nucleară, pe care o va construi în afara Italiei.
Newcleo, cu sediul la Londra, intenționează să proiecteze și să construiască primul reactor rapid mini-plumb de acest tip, care va fi implementat în Franța până în 2030.
Italia a interzis energia nucleară în 1987, după ce aceasta a fost respinsă în cadrul unui referendum național.
Enel deține în prezent o capacitate nucleară de peste 3,3 gigawați (GW) în Spania și păstrează o participație de aproximativ 33% în compania slovacă Slovenské elektrárne, care a conectat recent la rețea primul dintre cele două generatoare cu turbină ale centralei nucleare de la Mochovce, a doua centrală nucleară nou construită care a fost conectată la reţeaua europeană în ultimii 15 ani.