Firmele din cinematografie care vor bani din PNRR au doar trei zile la dispoziție să scrie proiectele / Banii vor fi alocați pe modelul primul venit, primul servit / Doar circa 55 de firme înscrise vor beneficia de fonduri

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Este un abuz modul în care se desfășoară alocarea fondurilor din PNRR – Pilonul IV – Coeziune socială și teritorială, Componenta 11 – Turism și Cultură, susțin firmele și consultanții pentru fonduri europene.

Măsura se referă la accelerarea digitalizării producției și distribuției de filme și are un buget alocat de 5,46 milioane de euro. Finanțarea se acordă sub formă de sprijin financiar nerambursabil în valoare de maximum 100.000 euro/proiect. Ceea ce înseamnă că vor fi circa 55 de firme care vor primi bani.

Investiția vizează accelerarea tranziției digitale a companiilor de producție și distribuție de filme, sprijinind creșterea capacităților de producție digitală, distribuție, marketing și promovare, inclusiv tehnologii de arhivare digitală.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Consultanții și firmele din domeniu se plâng că au prea puțin timp la dispoziție pentru a depune cererile de finanțare, în condițiile în care ghidul final pentru accesarea finanțării a fost publicat joi după amiază, 26 ianuarie, iar cererile trebuie depuse luni, 30 ianuarie. Iar beneficiarii vor fi selectați după principiul primul venit, primul servit, adică cine depune primul cererea este deja selectat. În acest timp, vineri dimineață, au apărut noi precizări, iar acestea au fost aduse la cunoștință beneficiarilor pe site-ul fonduri-structurale.ro și nu pe cel al ministerului Culturii.

Procedura a mai fost aplicată, dar nu a funcționat întotdeauna cu succes. Însă marea nemulțumire a firmelor interesate este legată de termenul scurt pe care îl au la dispoziție pentru a depune toate actele cerute – 3 zile, dintre care două sunt nelucrătoare. În alte cazuri, termenul a fost de 7, 10 sau 15 zile.

Marian Stoian, consultant pentru proiecte de investiții cu fonduri europene, mai atrage atenția că unele documente cerute de ministerul Culturii nu sunt necesare în această selecție: „Ministerul Culturii alege o metodă irelevantă de selecție pentru un apel competitiv real: primul venit, primul servit. Apoi, în grila de evaluare a eligibilității se concentrează pe chestiuni birocratice nerelevante relativ la obiectivul programului de finanțare. Precum însoțirea declarației beneficiarului final de dovada depunerii aceleași declarații la Registrul Comerțului. Nici o relevanța! E un comportament asemanator aruncării de bani in urma unui cortegiu mortuar al unui nabab. Amaratii se vor bate intre ei pentru firimituri de bani/cozonac etc.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: