FMI: Inflaţia ar urma să scadă după „creşterea tranzitorie” provocată de perturbările din lanţurile de aprovizionare, care s-ar putea extinde şi în 2023

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Banca Centrală Europeană a procedat corect menţinând politica sa monetară relaxată, deoarece inflaţia ar urma să scadă după „creşterea tranzitorie” provocată de perturbările din lanţurile de aprovizionare, care s-ar putea extinde şi în 2023, se arată într-un raport publicat joi de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Raportul reprezintă un sprijin pentru preşedintele BCE, Christine Lagarde, fost director general al FMI, care insistă că orice modificare a politicii Băncii Centrale Europene va fi graduală, în condiţiile în care pieţele se aşteaptă deja la două majorări ale ratelor dobânzilor în acest an.

În ianuarie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un record absolut de 5,1%, în pofida celor care mizau pe o încetinire. Creşterea preţurilor la energie s-a dovedit una persistentă şi a ajutat la stimularea preţurilor şi în alte sectoare. Această situaţie a determinat o reorientare a unor oficiali de la BCE spre o poziţie de tip “hawk” (şoim – n. r.), cei care susţin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

FMI a apreciat că datele recente sugerează că salariile în zona euro vor creşte doar modest, iar inflaţia va scădea sub ţinta BCE de 2%

„Ne aşteptăm ca inflaţia să scadă uşor sub ţinta BCE după ce se atenuează efectele pandemiei. BCE a decis în mod adecvat să menţină politica monetară acomodativă până când este îndeplinită ţinta sa de inflaţie pe termen mediu, în timp ce-şi prezervă flexibilitatea pentru a ajusta cursul politicii monetare, dacă inflaţia ridicată va dura mai mult decât se estimează”, se arată într-o postare pe blog a directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, şi a altor doi oficiali.

În cursul unei audieri desfăşurate luni în Parlamentul European, Christine Lagarde a repetat practic comentariile făcute în urmă cu o săptămână, când a spus că riscurile la adresa inflaţiei sunt orientate în sus, dar cu toate acestea BCE intenţionează să menţină flexibilitatea şi orice decizii care vor fi luate la reuniunea din luna martie vor depinde de cele mai recente date statistice.

„Orice ajustare a politicii noastre va fi graduală. Ţinta noastră este o rată a inflaţiei de 2% pe termen mediu. Pentru a atinge acest obiectiv, vom lua măsuri la momentul adecvat”, le-a spus Christine Lagarde europarlamentarilor.

Declaraţiile şefului BCE nu i-au convins pe investitori, care se aşteaptă la majorarea dobânzii cu 50 de puncte de bază până la finalul anului. Previziunile FMI se bazează pe un nou document în care se estimează că economiei zonei euro ar fi avut anul trecut o creştere economică cu 2% mai mare dacă nu ar fi existat perturbările din lanţurile de aprovizionare, provocate de restricţiile introduse în pandemie şi de deficitul de angajaţi, de materii prime şi de containere pentru transportul mărfurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Casa de Papel sa plateasca diferenta ! Inflatia reala e de vreo 333%, banii astia exista(in mod paradoxal), doar ca nu-s bagati in PIB-ul Planetei, foarte probabil in real-estate(imobiliare), deci, treaba-i simpla … Se stie clar, inca din 1755, care-i adevartul capital si ce-i de facut cu el.

    Sobolanii trebuie fortati sa investeasca, atata tot. Fara ciorapei, fara saltele, fara banci complet opace. Transparenta totala si incapacitatea de-a culege roadele altuia fara sa dai partea. Doar BOT-ii din Finante fac bani si datorii din nimic, ca la exchange, ‘cumpar cu atat doar cu atat’ : Marfa Ta !

    (considerati comentariile de la articolul cu Musk, daca se posteaza)(consider ca n-am jignit pe nimeni, adevarul e adevar, obraznicia e o cantitate pe care daca o ai, merita si s-o primesti in aceeasi masura, nimic in plus, nimic in minus)

  2. Casa de Papel sa plateasca diferenta ! Inflatia reala e de vreo 333%, banii astia exista(in mod paradoxal), doar ca nu-s bagati in PIB-ul Planetei, foarte probabil in real-estate(imobiliare), deci, treaba-i simpla … Se stie clar, inca din 1755, care-i adevartul capital si ce-i de facut cu el.

    Sobolanii trebuie fortati sa investeasca, atata tot. Fara ciorapei, fara saltele, fara banci complet opace. Transparenta totala si incapacitatea de-a culege roadele altuia fara sa dai partea. Doar BOT-ii din Finante fac bani si datorii din nimic, ca la exchange, ‘cumpar cu atat, dau cu atat’ : Marfa Ta !

    (considerati comentariile de la articolul cu Musk, daca se posteaza)(consider ca n-am jignit pe nimeni, adevarul e adevar, obraznicia e o cantitate pe care daca o ai, merita si s-o primesti in aceeasi masura, nimic in plus, nimic in minus)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.