Haosul declarațiilor pentru prețuri plafonate la energie / Asociația Energie Inteligentă recomandă chiriașilor să își încheie singuri contracte de energie electrică

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023, stabilește că de prețul plafonat al energiei, sub un nivel de 1,3 lei/kWh, vor beneficia consumatorii care trimit până la 31 decembrie 2022 o solicitare către furnizorul de energie electrică prin care declară pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Având în vedere că multe din proprietățile închiriate sunt deținute de persoane fizice care mai au cel puțin o locuință, iar proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori astfel încât, aceștia să beneficieze de eventualul preț plafonat pentru locuința unde și locuiesc, chiriașul urmează să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creștere cu 60-90% a prețului la gaze față de situația în care ar fi avut preț plafonat).

Asociația Energia Inteligentă crede că soluția pentru chiriași pentru a beneficia de prețul plafonat este să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Asociația arată că pentru încheierea contractului de furnizare sunt necesare:

1. Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;
2. Declarației pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spatiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.
3. Actul de identitate.

Astfel, furnizorii acceptă ca Declarația pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF și eventuala mutație la acest nou loc de reședință.

Concret un chiriaș poate încheia printr-o simplă declarație pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică, susține Asociația Energia Inteligentă. Această situație simplă poate rezolva cazul prin care aceștia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea prețului la energie.

Pe de altă parte, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că „în situația foarte prezentă în România de a închiria locuințe fără un contract scris și înscris la ANAF, o eventuală neînțelegere între proprietar și chiriaș, ar determina multiple probleme în situația existenței unui contract de furnizare încheiat de chiriaș mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: