BREAKING Rusia taie gazul către Polonia și Bulgaria / Prețul gazului urcă cu 24% / „Este o încălcare a contractului. Gazul este folosit ca o armă” UPDATE

Gazprom Sursa foto: Facebook

Rusia oprește miercuri gazele către Polonia și Bulgaria, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova și Europa din cauza aprovizionării cu energie și a războiului din Ucraina, scriu Bloomberg și Financial Times.

UPDATE 20.00 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat companiile să nu se plieze pe cererile Rusiei de a plăti gazul în ruble, în timp ce continentul se străduiește să răspundă la decizia Moscovei de a începe să întrerupă furnizarea, scrie Bloomerg.

UPDATE 16.20 Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale „de către vecinii lor din Uniunea Europeană”, după ce Rusia le-a tăiat celor două ţări livrările de gaze în urma refuzului lor de a le plăti în ruble, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, citat de Agerpres.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni”, a promis şefa Comisiei Europene într-o scurtă intervenţie în faţa presei.

UPDATE 16.10 Compania estonă de gaze Eesti Gaas nu are de gând să plătească Gazprom gazul în ruble sau să cumpere gaz din Rusia și intenționează să asigure securitatea aprovizionării prin achiziționarea de gaz natural lichefiat (GNL) la Klaipeda, scrie Interfax.

UPDATE 16.00 Suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti Bulgariei şi Poloniei – din cauză că nu au plătit în ruble, aşa cum cere Moscova – este consecinţa unor acte ostile fără împrecedent împotriva Rusiei, anunţă miercuri Kremlinul, relatează AFP, citat de News.ro.

UPDATE 15.40 Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal, în pofida faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria, a declarat miercuri ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, informează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 15.30 Rubla s-a întărit miercuri după ce Rusia a declarat că a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia, ajungând la un maxim de peste doi ani în raport cu euro, scrie Reuters.

UPDATE 14.30 Uniper, principalul importator de gaz rusesc al Germaniei, consideră că fluxurile de gaze rusești în Germania sunt sigure pentru moment, în ciuda unei opriri a livrărilor către Polonia și Bulgaria, deoarece volumele de tranzit către alte părți nu ar fi afectate, scrie Reuters.

UPDATE 14.00 Cancelarul austriac Karl Nehammer a negat informațiile potrivit cărora compania austriacă OMV ar fi consimțit să plătească gazele naturale rusești în ruble și a reiterat că plățile vor continua să fie făcute în euro, scrie agenția rusă Interfax.

UPDATE 13.58 Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja în ruble pentru gazul rusesc, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom PJSC, scrie Bloomberg.

UPDATE 13.48 Ministerul german al Economiei este „îngrijorat” în legătură cu suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Polonia şi Bulgaria, transmite DPA, citată de Agerpres.

UPDATE 13.47 Decizia ruşilor de a sista livrările de gaze pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza Uniunea Europeană şi de a crea panică pentru a creşte preţul gazelor pe pieţele spot, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

UPDATE 13.40 Premierul Ciucă, după ce Gazprom a încetat furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia: România nu este afectată în acest moment.

UPDATE 12.35 Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale către Sofia, i-a spus miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar Kiril Petkov, transmite Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 12.34 Anunţul Rusiei că opreşte livrările de gaze către Bulgaria care nu a dat curs cererilor de modificare a schemei de plăţi este o încălcare gravă a contractului actual şi reprezintă un şantaj, a declarat miercuri premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Şeful executivului bulgar a spus că Sofia îşi revizuieşte în prezent toate contractele cu concernul rus Gazprom, inclusiv pentru tranzitul de gaz rusesc către Serbia şi Ungaria, pentru că „şantajul unilateral nu este acceptabil”.

Petkov a discutat cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care i-a dat asigurări că Uniunea Europeană va avea un răspuns comun.

UPDATE 12.20 Premierul polonez Mateusz Morawiecki critică Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Varşovia cu o întrerupere bruscă a aprovizionării cu gaze. Potrivit lui Morawiecki, mişcarea este o măsură de retorsiune pentru noile sancţiuni pe care Varşovia le-a impus săptămâna aceasta Rusiei, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Vorbind în faţa Parlamentului polonez, premierul Morawiecki a promis că Polonia nu va fi speriată de întreruperea gazului. El a mai spus că Varşovia este în siguranţă datorită anilor de eforturi menite să asigure aprovizionarea cu gaze din alte ţări.

Parlamentarii s-au ridicat şi au aplaudat când a spus că „şantajul cu gaze” al Rusiei nu va avea niciun efect asupra ţării lor.

UPDATE 11.54 Guvernul Slovaciei a dat asigurări miercuri că este pregătit pentru a face faţă unei „obstrucţii” în ceea ce priveşte furnizarea de gaze ruseşti, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, dar nu a dat mai multe detalii în acest sens, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Premierul slovac, Eduard Heger, a precizat că Slovacia va menţine plata gazelor „în euro, conform regulilor stabilite şi recomandărilor Comisiei Europene”.

Circa 85% din gazele naturale importate de Slovacia provin din Rusia, aceasta fiind una dintre cele mai dependente ţări europene de Rusia.

„Rusia nu va rupe unitatea şi solidaritatea occidentală”, a afirmat Heger, în legătură cu anunţata oprire a furnizării gazelor ruseşti pentru două ţări membre ale Uniunii Europene.

UPDATE 11.41 Guvernul austriac a anunţat miercuri că, momentan, se primesc în continuare gaze naturale din Rusia „fără restricţii”, în contextul în care Kievul a anunţat oprirea furnizării către Polonia şi Bulgaria, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Ministrul Energiei, Leonore Gewessler, a declarat miercuri dimineaţa, pentru postul public de radio ORF, că prin gazoductul Nord Stream şi prin Ucraina continuă să vină cantităţile de gaze stabilite prin acord. Întrebată dacă există indicii privind o întrerupere a furnizării, ea a răspuns: „Nu, nu avem astfel de indicii”.

În acelaşi timp, Gewessler a subliniat că Austria trebuie să facă „tot posibilul pentru a pune capăt cât mai repede posibil” dependenţei sale de gazele ruseşti. Circa 80% din gazele naturale importate de Austria provin din Rusia, ceea ce o face una dintre ţările cele mai dependente din Europa. Cea mai mare parte din aceste gaze sunt necesare pentru industria grea, un sector economic foarte puternic în Austria, fiind astfel explicată reticenţa ţării de a renunţa brusc la importuri, aşa cum cere Ucraina.

Potrivit lui Gewessler, oprirea neaşteptată a furnizării pentru două state membre ale Uniunii Europene demonstrează că nu se poate avea încredere în Rusia. „Vladimir Putin duce războiul folosindu-se inclusiv de furnizările energetice”, a concluzionat ministrul austriac.

UPDATE 11.32 Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Ion Sterian, directorul general al Transgaz. Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia a oprit miercuri furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, spunând că cele două țări nu au plătit gazele în ruble.

UPDATE 11.28 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa, după ce gigantul energetic rus Gazprom a confirmat că a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria.

UPDATE 11.15 Prețul gazului european a crescut cu o cincime miercuri, după ce compania rusă Gazprom a suspendat livrările către Polonia și Bulgaria, declarând că țările nu au reușit să efectueze plățile în ruble care erau datorate cu o zi mai devreme, scrie Financial Times.

UPDATE 10.55 Rusia se izolează și mai mult cu decizia privind oprirea gazului, spune un ministru al Marii Britanii.

Decizia Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria nu face decât să o izoleze și mai mult pe scena internațională, a declarat viceprim-ministrul britanic Dominic Raab.

„Va avea un efect foarte dăunător și asupra Rusiei, deoarece devine din ce în ce mai mult nu doar un paria politic, ci un paria economic”, a spus el pentru Sky News.

UPDATE 10:41 Furnizorul de energie polonez PGNiG spune că întreruperea furnizării de gaz este o încălcare a contractului și că va folosi „toate mijloacele contractuale și legale disponibile” pentru a solicita despăgubiri.

UPDATE 10.20 Gazul este folosit ca armă politic, spune Bulgaria.

Bulgaria spune că a plătit deja integral livrările de gaze din aprilie și a acuzat Gazprom că și-a încălcat contractul.

„În acest moment, gazul natural este folosit mai mult ca armă politică și economică în războiul actual”, a declarat ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov.

El a adăugat că Bulgaria urmează poziția UE, care era ca țările să nu se supună cererilor Rusiei de a începe să plătească gazul în ruble.

UPDATE 10.15 Furnizorul de energie al Poloniei PGNiG a confirmat că livrările de gaze rusești către țară au fost oprite.

PGNiG a importat mai mult de jumătate din gazul său prin Gazprom în primele trei luni ale acestui an, dar Varșovia spune că „se va descurca” fără gaz rusesc și că-l poate aproviziona în altă parte.

Furnizorul de energie polonez a declarat că depozitele subterane de gaz erau aproape 80% pline și, odată cu apropierea verii, cererea este mai mică.

UPDATE 10.10 Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters, citată de Agepres.

Bulgaria va urmări poziţia Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.

„Deoarece sunt analizate toate obligaţiile legale şi comerciale, este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război”, susţine ministrul Energiei.

UPDATE 09.55 Prețul gazului european creștea cu 24% miercuri dimineață, până la 127,50 euro pe megawat-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

UPDATE 09.30 Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat miercuri că a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia pentru că nu au plătit gazul în ruble, cel mai dur răspuns de până acum al Kremlinului la sancțiunile paralizante impuse de Occident în legătură cu războiul din Ucraina.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz și PGNiG (Polonia) din cauza absenței plăților în ruble”, a spus Gazprom într-un comunicat.

Gazprom a avertizat, de asemenea, că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi întrerupt dacă gazul ar fi luat ilegal.

„Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noile detalii de plată, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, a declarat miercuri Gazprom.

Prețurile de referință la gaze, la Amsterdam, au crescut cu peste 19% miercuri dimineață, la 117 euro pe megawat oră, potrivit Reuters.

Moscova își respectă astfel amenințarea de a opri fluxurile de gaz către țările care refuză noua cerere a președintelui Vladimir Putin de a plăti livrările de gaze în ruble. Uniunea Europeană a respins decizia în principiu, dar acum termenele limită de plată încep să fie atinse, iar guvernele din întreaga Europă trebuie să decidă dacă acceptă termenii lui Putin sau pierd livrările cruciale de energie, fiind confruntate cu perspectiva raționalizării energiei.

Separat, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria ş Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

„Vreau să-i asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria”, a declarat Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazele naturale ruseşti este în 22 mai iar, ţara va transfera plata sa în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Știrea inițială

Miercuri dimineață, livrările de gaze rusești către Polonia au fost oprite pentru scurt timp, au arătat datele de la operatorii de transport de gaze din Uniunea Europeană. Rețeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze a declarat că gazul către Polonia a fost tăiat pentru scurt timp, dar ulterior a fost restaurat și a crescut după ce a scăzut temporar la zero.

Livrările de gaze rusești către Bulgaria curgeau deocamdată, a declarat pentru Reuters Vladimir Malinov, directorul executiv al operatorului bulgar de rețea de gaze Bulgartransgaz.

La fel ca Bulgaria, Ungaria și Austria au declarat că aprovizionarea cu gaz este normală.

Anterior, marți, operatorul polonez în domenul gazelor naturale PGNiG a anunțat într-un comunicat că grupul rus Gazprom urmează să oprească livrările de gaze naturale către Polonia în baza contractului prin conducta Yamal, începând cu ora 8:00, ora poloneză, miercuri, pe 27 aprilie. Oficialii din Polonia, țară care s-a străduit să renunțe la gazul rusesc în ultimii ani, au luat măsuri pentru a-i asigura pe cetățeni că ultima mișcare nu va afecta aprovizionarea cu gaze.

Tot marți, ministerul Energiei din Bulgaria a transmis că compania rusă Gazprom a informat compania bulgară de stat Bulgargaz că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri. Guvernul de la Sofia a precizat că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative pentru furnizarea de gaze naturale și pentru a face față situației.

La sfârșitul lunii martie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în care afirmă că toate țările „neprietenoase” trebuie să plătească pentru livrările de gaz rusești în ruble, avertizând că Moscova ar putea întrerupe fluxurile către Europa dacă cumpărătorii nu se conformează.

PGNiG a declarat marți că a refuzat pe 12 aprilie să respecte decretul Kremlinului, deoarece nu este obligatoriu din punct de vedere juridic pentru grup și ar încălca acordul de furnizare. Acesta a adăugat că suspendarea livrărilor de gaze naturale ar constitui o încălcare a contractului.

Vineri, UE a emis îndrumări care sugerează că acceptarea cererii Moscovei ar putea fi conformă cu sancțiunile blocului, deși cu avertismentul că procedura de plată nu era încă suficient de clară. În majoritatea cazurilor, facturile pentru livrările de gaze din aprilie erau de așteptat să fie emise la începutul lunii mai.

Kremlinul a anunţat marţi că Gazprom pune în aplicare decretul prezidenţial privind impunerea plăţiilor în ruble pentru livrările de gaze, fără a oferi clarificări suplimentare, atunci când a fost întrebat despre recomandările Comisiei Europene cu privire la planul Rusiei, transmite Reuters, citat de News.ro.

„Toate contactele cu cumpărătorii de gaze au fost făcute prin Gazprom, aşa că Gazprom va publica informaţii despre rezultatele discuţiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă telefonică zilnică cu reporterii.

Gazprom a refuzat să comenteze.

O sursă familiarizată cu discuţiile cu cumpărătorii de gaze a spus că nu există claritate cu privire la modul în care va fi implementată schema, dar că discuțiile continuă.

Uniper, principalul importator de gaze ruseşti al Germaniei, a declarat luni că va fi posibilă plata pentru livrările viitoare fără a încălca sancţiunile Uniunii Europene.

Ungaria a declarat că plănuieşte să plătească gazele ruseşti în euro prin Gazprombank, care va transforma plata în ruble pentru a îndeplini noua cerinţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: