Liderii UE dezbat armonizarea salariilor minime în Europa. Președinta CE, Ursula von der Leyen: “Trebuie să găsim o modalitate de a oferi un salariu decent”

Comisia-Europeana

Europa trebuie să găsească o modalitate de a oferi un salariu decent “pentru toţi cei care lucrează toată ziua”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderii UE, care s-au întâlnit vineri în Portugalia, au fost de acord să construiască o Europă mai socială după daunele economice provocate de pandemie, dar drumul până la obţinerea unor realizări concrete se anunţă lung întrucât statele membre au poziţii diferite, transmite AFP.

“Trebuie să găsim o modalitate de a oferi un salariu decent pentru toţi cei care lucrează toată ziua astfel încât aceştia să poată cel puţin trăi din munca lor”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Agerpres. Von der Leyen a reamintit realizările Europei în gestionarea crizei generate de pandemie, în special planul de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, finanţat printr-o datorie comună fără precedent, un simbol al solidarităţii europene.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre proiectele legislative în desfăşurare la Bruxelles care încearcă să protejeze mai bine lucrătorii noilor platforme digitale sau să impună o convergenţă ascendentă a salariilor minime în UE. Şeful statului francez nu a ascuns însă faptul că există dificultăţi. “Există rezistenţă, reticenţă, momente de tensiune, dar acestea sunt necesare pentru ca azi să existe progrese”, a declarat Macron.

Ţările din sud, precum Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, sunt în favoarea armonizării salariilor minime. Dar ţările din nord, care ţin la modelul lor performant de negociere colectivă, precum şi cele din est, care se tem să îşi piardă competitivitatea, se opun cu fermitate.

 

Salariul minim în România: puțin peste 1.300 de lei “în mână”

Salariul minim din România este foarte scăzut, raportat la nevoile salariaţilor şi familiilor lor, dar și prin comparație cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene. În acest context, politica salariului minim ar trebui în mod normal să facă parte dintr-o viziune mai amplă care să vizeze bunăstarea generală a populaţiei şi nu strict creşterea veniturilor, reiese dintr-un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România. Salariul minim brut pentru 2021 a fost decis printr-o Hotarare de guvern publicată pe 13 ianuarie în Monitorul Oficial. Noul salariu minim brut este de 2.300 de lei, adică 1386 de lei “în mână”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *