Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene și unul dintre cei mai respectați economiști europeni, va informa grupurile politice ale Parlamentului European înainte de lansarea oficială în următoarele săptămâni, transmite Politico. Draghi își va prezenta miercuri raportul istoric privind competitivitatea UE în privat grupurilor politice din Parlamentul European.
Draghi a fost rugat anul trecut de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, să pregătească un studiu amplu privind modul în care industria europeană își poate recâștiga avantajele pe scena globală într-un peisaj geopolitic extrem de complicat.
UE este într-o pierdere accentuată de competitivitate în ultimul deceniu în fața SUA și a Chinei, în principal din cauza decalajelor în domeniul tehnologiei.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a invitat pe Draghi să facă prezentarea, a confirmat purtătorul de cuvânt al lui Metsola pentru POLITICO.
Întâlnirea va fi un briefing „tehnic” înainte de prezentarea oficială a raportului, așteptată mai târziu în septembrie, a declarat un consilier al lui Draghi. Acesta este singurul punct de pe ordinea de zi a reuniunii.
„Draghi își va alinia raportul, iar toți liderii de grup vor putea pune întrebări suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Metsola.
După cum a sugerat Draghi, fost prim-ministru italian, lucrările se vor axa pe modul de a rezolva decalajul de productivitate înregistrat în ultimii 30 de ani în raport cu Statele Unite, care a fost determinat în principal de o lipsă de investiții în inovare.
Acesta va propune „o schimbare radicală” pentru economia blocului, a declarat Draghi în aprilie.
Raportul, estimat la aproximativ 400 de pagini, este opera lui Draghi și a unui grup de șapte funcționari ai Comisiei.
Raportul include aproximativ 300 de pagini de analiză, abordează sectoare cruciale precum energia, apărarea și comerțul și prezintă propuneri privind modul de consolidare a infrastructurii europene, a industriei și a guvernanței politicilor economice și fiscale ale țărilor UE.
Citește și: