Ministrul Economiei, despre criza de la Damen Mangalia: ”Eu nu îi spun litigiu, îi spun o dispută”/ “Am identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite  partenerului olandez să îşi exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul”

Damen Mangalia Sursa foto: Damen

Ministerul Economiei transmite că a identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez Damen să îşi exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul, a spus ministrul Radu Oprea, citat de News.ro, vorbind despre retragerea companiei de la Şantierul Mangalia. Pe de altă parte, în cea mai recentă declarație publică, Damen transmisese că așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere. Reprezentanții Damen Holding au spus în urmă cu câteva zile că nu au fost contactați de nicio autoritate.

”Eu nu îi spun litigiu, îi spun o dispută”, a spus ministrul Economiei, la B1, după anunţul Damen că a fost anulat cadrul legal de funcţionare a asocierii dintre companie şi statul român privind Şantierul Mangalia.

Radu Oprea a afirmat că a existat un grup de lucru interministerial, la nivelul secretariatului general, premierul cerând acest lucru.

”Exista o excepţie la legea guvernanţei corporative, care permitea Damen să aibă managementul şantierului, fiind acţionar minoritar, pentru că ei au cedat statului român 2%, acţiuni, statul român fiind 51% acţionar astăzi. Prin PNRR, a trebuit modificată această lege şi în forma actuală, în legea 87, această excepţie a fost pierdută”, a spus ministrul.

Oprea a menţionat că a fost trimisă corespondenţă către Comisia Europeană şi OECD pentru a explica de ce este necesară această excepţie.

”Suntem într-un termen în care partenerul olandez a notificat statul român asupra acestei dispute, noi am identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez să îşi exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul”, a afirmat Radu Oprea, el adăugând că a avut o întâlnire a Consiliului de Supraveghere. Ministrul a mai spus că perioada tranzitorie poate dura trei ani şi jumătate, pe mandatul actualului Consiliu de Supraveghere şi ai reprezentanţilor din AGA.

”Vom fi în contact, vom răspunde în timp util partenerului olandez astfel încât obiectivul nostru, locurile de muncă de la Damen, din Şantierul de la Mangalia şi a celor care lucrează, contractori, subcontractori, să fie nişte locuri de muncă sigure. Acesta este obiectivul nostru”, a completat Oprea.

Damen a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a fost anulat cadrul legal de funcţionare a asocierii dintre companie şi statul român privind Şantierul Mangalia, prin adoptarea legii nr.187/2023. De asemenea, Damen susţine că acest fapt vine după trei ani de alte blocaje în procesul decizional şi niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român.

Ulterior, compania Damen a anunţat că, după retragerea de la Şantierul Mangalia, nu a fost contactată de nicio autoritate în legătură cu această situaţie şi a mai transmis că va rămâne în România şi îşi va continua activitatea la Galaţi.

Vezi și:

Cum răspunde guvernul la criza de la Damen Mangalia, după ce olandezii au anunțat rezilierea acordului de asociere: Face un grup de lucru. Ministerul Economiei vrea repunerea în lege a excepției de la legea guvernanței corporative/ Damen spune că un comitet “e prea puțin, prea târziu”

 

Sursa foto: Damen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *