Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri că ordonanța de urgență pentru compensarea facturilor la energie ”nu încalcă vreo directivă europeană”. Reacția sa vine după ce G4Media a prezentat fragmente dintr-un punct de vedere transmis de ANRE la guvern, prin care arată că ordonanța încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie.
”La toate discuțiile la care am participat eu a participat și ANRE. Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul OUG, iar OUG a fost avizată de ANRE, restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, o să prezint ce am aprobat ieri în această OUG. Și să știți că modelul de impozitare a producătorilor nu e inventat de noi”, a declarat vineri ministrul Virgil Popescu când a fost întrebat de reporteri despre avertismentul ANRE.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media.
Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.
Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.