Ministrul Transporturilor și Societatea de Transport București avertizează că sunt transmise mesaje false pe rețelele sociale în numele lor/ Avertismente similare au venit recent de la BNR și ASF

deep fake Sursa foto: Dreamstime

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a atras atenția că imaginea sa este folosită pe internet pentru “a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie.”

El a scris pe contul său de Facebook că a sesizat deja instituțiile abilitate.

“Am sesizat astăzi instituțiile abilitate pentru a fi identificate, și pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie! Aceste informații false reprezintă o grosolană tentativă de manipulare! Nu am făcut și nu voi face reclamă pentru nicio companie și nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acțiuni! “, a scris ministrul pe contul său de Facebook.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
Sursa foto: Facebook/Sorin Grindeanu

La scurt timp, un mesaj similar de avertizare a venit și din partea Societății de Transport București.

“Atenție! Mesaj fals, promovat pe Facebook
Într-o postare pe o pagină de social media este promovat ÎN MOD FALS un mesaj cu referire la serviciul de transport public din București.
‼️În imaginea care însoțește postarea cu MESAJ FALS sunt utilizate elemente de identitate ale STB SA – respectiv autobuzul, cardul activ. FACEM PRECIZAREA CA ACESTE IMAGINI SUNT UTILIZATE FRAUDULOS, fără acceptul STB SA.
Mesajul promovează “un card de călătorii” care poate fi utilizat pentru “călătorii gratuite” cu mijloacele de transport STB.
❕Societatea de Transport București STB SA anunță publicul călător ca NU EXISTĂ un asemenea “card de călătorii”.
✍🏻 Societatea de Transport STB S.A. a demarat procedura de raportare a acestui mesaj către Facebook și Poliția Română.
🙏🏼 Vă adresăm rugămintea să consultați pagina oficială a STB SA pentru a afla condițiile de călătorie cu mijloacele de transport public.”

Sursa foto: Facebook/ Societatea de Transport București

Luni, avertismente similare au venit din partea Băncii Naționale, care a atras atenția unei campanii care se folosea de imaginea guvernatorului Mugur Isărescu.

Banca Națională a României (BNR) a avertizat că, în ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Banca Națională a României reiterează faptul că nu face recomandări și propuneri de investiții.

În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, BNR sfătuiește să raportați imediat aceste situații autorităților competente.

Și tot luni, ASF a transmis că, în ultima perioadă, au fost semnalate mai multe tentative de fraudă de tip voice phishing (vishing), în numele Autorității de Supraveghere Financiară, iar persoanele care au dat curs acestui tip de „oferte“ au fost prejudiciate cu sume importante de bani.

Autoritatea de Supraveghere Financiară reiterează că:

nu face recomandări și propuneri de investiții;
nu apelează consumatorii pentru a le propune plasamente în criptomonede și în niciun alt fel de activ;
nu solicită oamenilor să direcționeze sume de bani către platformele de investiții financiare online sau offline;
nu propune intermedierea recuperării unor sume pierdute în investiții anterioare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară recomandă tuturor celor care intenționează să realizeze investiții pe piața financiară să apeleze doar la firme autorizate și să se informeze temeinic înainte de a-și plasa banii într-un instrument sau altul.

„Dacă aveți suspiciuni cu privire la un apel, întrerupeți imediat comunicarea. Pentru a vă asigura că apelul este autentic, contactați-ne telefonic (0800.825.627/004 021.305.34.70) sau prin email (office@asfromania.ro). De asemenea, în situația în care vă confruntați cu tentative de fraudă sau activități suspecte, raportați imediat aceste situații autorităților competente”, se mai arată în comunicatul de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: