OCDE a publicat un tratat care ar putea înlocui taxele naționale în domeniul serviciilor digitale

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat miercuri un tratat multilateral care, dacă va fi ratificat de un număr suficient de țări, va înlocui un amalgam de taxe naționale pe serviciile digitale, scrie Reuters..

Publicarea textului pune presiune în special asupra Statelor Unite, unde este nevoie de o majoritate de două treimi în Senatul profund divizat pentru a ratifica tratatele.

Documentul este primul pilon al unei revizuiri a normelor privind impozitarea transfrontalieră a companiilor multinaționale, convenită în 2021 de aproape 140 de țări, dar a cărei punere în aplicare se dovedește a fi lentă și complicată.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Multe țări se plâng de faptul că sistemul fiscal fragmentat din lume permite companiilor multinaționale – în special marilor firme de tehnologie din SUA – să plătească puține taxe în jurisdicțiile în care realizează venituri mari, astfel că unele și-au introdus propriile taxe digitale, în ciuda opoziției Washingtonului.

Tratatul codifică modul în care guvernele trebuie să realoce drepturile de impozitare pentru profiturile de aproximativ 200 de miliarde de dolari ale celor mai mari și mai profitabile multinaționale către țările în care se realizează vânzările acestora.

OCDE, cu sediul la Paris, estimează că realocarea va genera venituri fiscale suplimentare la nivel mondial cuprinse între 17 și 32 de miliarde de dolari, iar țările cu venituri mici și medii vor avea cel mai mult de câștigat.

Dacă va fi ratificat, tratatul prevede ca țările care au sau intenționează să aibă taxe naționale pe serviciile digitale să renunțe la acestea.

Washingtonul este deosebit de sensibil la această problemă, deoarece multe dintre aceste taxe au fost instituite pentru a viza marile companii digitale americane, precum Google, Amazon și Apple.

Pentru a intra în vigoare, cele 30 de țări în care se află cel puțin 60% din companiile multinaționale afectate trebuie să ratifice tratatul, ceea ce înseamnă că SUA trebuie să fie de acord.

Manal Corwin, șefa departamentului de fiscalitate al OCDE, a declarat că ne-ratificarea textului ar putea avea “consecințe grave” și nu numai pentru că ar putea declanșa o proliferare a utilizării taxelor pe serviciile digitale și represalii comerciale.

“De asemenea, în opinia mea, amenință stabilitatea sistemului internațional mai larg pe care atât țările, cât și companiile depind de mult timp”, a declarat Corwin jurnaliștilor.

Cel de-al doilea pilon al acordului global privind impozitul pe profit din 2021 stabilește o rată minimă de impozitare a companiilor de 15%, pe care țările ar trebui să înceapă să o implementeze începând de anul viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: