OpenAI, creatorul ChatGPT, a strâns 6,6 miliarde de dolari de la investitori

chatgpt, inteligenta artificiala, openAI, tehnologie, viitor, chatbot Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari de la investitori, la o evaluare de 157 de miliarde de dolari, a anunţat compania miercuri, cimentând statutul producătorului ChatGPT drept una dintre cele mai valoroase companii private din lume, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Finanţarea a atras investitori de capital de risc care au revenit, inclusiv Thrive Capital şi Khosla Ventures, precum şi cel mai mare susţinător corporativ al OpenAI, Microsoft, şi participare nouă din partea Nvidia.

Închiderea atragerii de fonduri coincide cu eforturile de restructurare ale companiei şi cu schimbările de conducere, inclusiv plecarea bruscă a directorului său de tehnologie, Mira Murati, săptămâna trecută.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La runda de finanţare au mai paerticipat Altimeter Capital, Fidelity, SoftBank şi firma de investiţii susţinută de stat din Abu Dhabi MGX.

Finanţarea a venit sub formă de bancnote convertibile şi depinde de o schimbare structurală de succes într-o companie de profit, care nu va mai fi controlată de consiliul non-profit, şi de eliminarea plafonului de rentabilitate pentru investitori.

Schimbările de personal nu au descurajat entuziasmul majorităţii investitorilor, care anticipează o creştere semnificativă pe baza proiecţiilor CEO-ului OpenAI Sam Altman şi CFO Sarah Friar.

Compania este pe cale de a genera venituri de 3,6 miliarde de dolari în acest an şi pierderi tot mai mari, de peste 5 miliarde de dolari. S

e preconizează o creştere majoră a veniturilor anul viitor, la 11,6 miliarde de dolari, potrivit unor surse familiare cu cifrele.

Investitorii şi-au asigurat, de asemenea, unele protecţii, deoarece OpenAI trece printr-o restructurare corporativă complexă care ar acorda capitaluri proprii lui Altman. Discuţiile sunt încă în desfăşurare şi nu s-a stabilit încă nicio cronologie.

Investitorii au negociat termeni care le-ar permite să-şi recupereze capitalul sau să renegocieze evaluarea dacă modificările nu sunt implementate în termen de doi ani, au spus surse.

Creşterea fulgerătoare a OpenAI în ceea ce priveşte popularitatea şi evaluarea produselor a captat imaginaţia lumii.

De la lansarea ChatGPT, compania a atras 250 de milioane de utilizatori activi săptămânal.

Evaluarea companiei a crescut, de asemenea, de la 14 miliarde de dolari în 2021 la 157 de miliarde de dolari, deoarece veniturile au crescut de la zero la 3,6 miliarde de dolari, depăşind cu mult previziunile lui Altman la acea vreme.

Compania le-a spus investitorilor că continuă să urmărească în mod activ inteligenţa generală artificială (AGI), adică dezvoltarea de sisteme AI care depăşesc inteligenţa umană, pe măsură ce creşte comercializarea şi încearcă să fie profitabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: