Operatorii privați de transport feroviar solicită măsuri urgente pentru susţinerea transportului feroviar de marfă în România

grup feroviar roman locomotiva tren marfa Sursa Foto: clubferoviar.ro

Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România (OPSFPR) solicită autorităţilor guvernamentale implementarea de măsuri urgente care să asigure viabilitatea şi dezvoltarea transportului feroviar de marfă în România, potrivit unui comunicat remis joi Agerpres.

Astfel, OPSFPR solicită ca, pe termen foarte scurt, autorităţile să implementeze un sistem care să permită operatorilor feroviari să absoarbă impactul crizei energetice şi să poată concura, cel puţin, de la egal la egal cu sectorul rutier.

“Favorizarea exclusivă a transportului rutier fără sprijinirea transportului feroviar ar duce inevitabil la o reorientare modală către transportul rutier, afectând astfel calitatea drumurilor, siguranţa circulaţiei pe drumurile publice cât şi întregul lanţ de aprovizionare”, susţin reprezentanţii organizaţiei, transmite Agerpres.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Totodată, reprezentanţii OPSFPR cer subvenţionarea costurilor de energie.

“Criza energetică afectează grav sectorul feroviar. OPSFPR solicită ca statul să sprijine financiar operatorii feroviari, acoperind o parte semnificativă din cheltuielile de energie, pentru a asigura competitivitatea acestora pe piaţa transporturilor. Fără această măsură, costurile ridicate ar putea submina eficienţa şi viabilitatea transportului feroviar pe termen lung”, se mai precizează în comunicat.

Pe de altă parte, societăţile feroviare private cer îmbunătăţirea performanţei şi fiabilităţii reţelei feroviare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Starea reţelei feroviare din România este în prezent unul dintre cei mai mari factori limitativi pentru dezvoltarea transportului feroviar de marfă. OPSFPR solicită Guvernului un mandat clar pentru CFR SA, pentru a îmbunătăţi performanţa şi fiabilitatea reţelei feroviare, astfel încât operatorii feroviari să poată răspunde cerinţei în creştere din partea expeditorilor. Starea deficitară a infrastructurii feroviare împiedică sectorul să îşi maximizeze potenţialul şi să asigure un transport rapid şi sigur al mărfurilor”, menţionează sursa citată.

Pe listă se mai află şi ecobonusuri pentru transferul modal.

“Implementarea unui sistem de ecobonusuri este crucială pentru stimularea transferului modal de marfă de la modurile de transport poluante la cel feroviar, reducând astfel emisiile de CO2 şi poluarea. Aceste ecobonusuri ar reprezenta un stimulent financiar pentru operatorii care aleg să mute cantităţi semnificative de marfă de pe drumuri pe calea ferată, sprijinind astfel dezvoltarea unui transport mai sustenabil”, susţine organizaţia.

OPSFPR mai propune direcţionarea fondurilor obţinute din taxele pe emisiile de carbon către sprijinirea transportului feroviar, contribuind la obiectivele de mediu ale statului şi stimulând utilizarea modurilor de transport mai ecologice.

“Aceasta va încuraja o tranziţie către soluţii de transport mai sustenabile, aliniate la standardele de mediu impuse la nivel european”, conform comunicatului.

OPSFPR subliniază că măsurile propuse sunt esenţiale pentru a menţine sectorul feroviar competitiv şi pentru a sprijini economia românească în contextul provocărilor actuale.

“Industria feroviară nu poate evolua fără un angajament clar din partea autorităţilor, iar fără investiţii în infrastructură şi sprijin pentru operatorii feroviari, România riscă să piardă o oportunitate importantă de dezvoltare economică şi de protejare a mediului”, au adăugat reprezentanţii organizaţiei.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.