Parlamentarii AUR propun prelungirea cu doi ani a perioadei în care statul nu are voie să facă listări ale propriilor companii

Hidroelectrica Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Mai mulți parlamentari AUR propun, într-un proiect de lege, prelungirea cu doi ani a perioadei în care statul român nu are voie să vândă participații ale companiilor de stat și să facă listări.

Reamintim că în pandemie Parlamentul, la inițiativa PSD, a interzis, prin Legea 173/2020, înstrăinarea de participații ale statului pe o perioadă de doi ani, care va expira în curând.

Acum, AUR propune ca termenul să se proroge până la data de 13 august 2024, pentru a proteja interesele naționale în economie în contextul inflației mari și al „riscului pierderii independenței energetice” a României.

Ei propun de asemenea reintroducerea sintagmei „participațiile statului”, care a fost înlocuită ulterior cu sintagma „acțiuni”, pentru că altfel statul nu putea vinde nici măcar active ale companiilor din subordine.

La data de 25.07.2022, propunerea legislativă a fost trimisă, pentru avizare, la Consiliul Economic și Social.

Reamintim însă că din cauza acestei interdicții, statul român a ratat șansa de a lista participația sa din „perla energiei” Hidroelectrica într-un context extrem de favorabil pe burse și în piața energiei, când valoarea companiei se afla la un nivel record.

Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *