Peste 66.700 de fermieri au beneficiat de fonduri nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală în ultimii șapte ani

bani agricultura foto Foto: Pexels

Peste 66.700 de fermieri au beneficiat de fonduri nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2015 – 2022, iar valoarea totală a proiectelor ajunge la 2,6 miliarde de euro, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), citată de Agerpres.

Până în acest moment, AFIR a plătit fermierilor 1,86 miliarde de euro pentru decontarea investiţiilor realizate.

Într-un comunicat transmis vineri AGERPRES, AFIR precizează că a primit, în perioada 2015 – 2022, 77.721 de solicitări de finanţare, în valoare de 5,6 miliarde euro, pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole, în ferme mici şi de mari dimensiuni, pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru dezvoltarea formelor asociative, precum şi pentru decontarea primelor de asigurare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Rolul pe care AFIR îl are în dezvoltarea şi modernizarea agriculturii româneşti este unul deosebit de important. Înseamnă şi o muncă susţinută de a analiza, verifica şi confirma investiţiile pe care fermierii noştri le propun. Fiecare proiect este evaluat cu cea mai mare atenţie şi toate sunt la fel de importante pentru că fiecare este o cărămidă pusă la temelia economiei agrare a României. Suntem mândri de beneficiarii noştri, de performanţele lor şi le mulţumim pentru că munca lor de zi cu zi aduce ţării hrană şi dezvoltare”, a precizat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

AFIR a sprijinit financiar 20.124 de tineri fermieri prin intermediul submăsurilor (sM) agricole din PNDR astfel: 13.924 de tineri fermieri sprijiniţi prin sM 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, iar prin sM 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au primit finanţare alţi 4.718 de tineri.

Totodată, prin sM 4.1 Investiţii în exploataţii agricole, AFIR a finanţat 785 de tineri fermieri, iar prin sM 4.1a Investiţii în exploataţii pomicole au primit fonduri 68 de tineri pomicultori. Menţionăm că din totalul tinerilor fermieri, 4.132 de tineri fermieri sunt din zona montană.

Cu ajutorul fondurilor europene disponibile fermierilor în cadrul submăsurii 4.1, s-au înfiinţat 1.821 de ferme pentru culturi de câmp, 509 ferme pomicole, 126 de ferme pentru creşterea bovinelor de lapte, 153 de ferme mixte, 113 ferme pentru bovine de carne, 83 de ferme horticole, 68 de ferme de păsări, 51 de ferme porcine, 16 ferme de ovine şi caprine şi 7 ferme apicole.

De asemenea, 657.576 de hectare reprezintă suprafaţa exploataţiilor agricole finanţate prin intermediul submăsurilor gestionate de AFIR.

Instituţia prezintă, în comunicat, exemplul unei investiţii realizată de beneficiarul S.C. Antoduti COM SRL, care a obţinut fonduri europene prin intermediul submăsurii 4.1 Investiţii în exploataţii agricole, în valoare de 414.179 de euro.

Obiectivul principal al acestui proiect îl reprezintă modernizarea fermei zootehnice în sat Orheiu-Bistriţei, comuna Cetate, din judeţul Bistriţa-Năsăud. Astfel, prin proiect s-a construit şi s-a dotat o sală de muls şi un spaţiu de procesare a laptelui, pe un lot pe care exista deja o hală cu destinaţia “fermă de vaci”, cu o capacitate de 120 de capete.

Modernizarea activităţii s-a realizat prin utilizarea unor tehnologii performante de exploatare a bovinelor, moderne, cu monitorizarea şi verificarea permanentă a calităţii produselor obţinute şi a stării de sănătate şi bună stare a vacilor.

De asemenea, s-a construit o hală cu două spaţii funcţionale, ce include o sală de muls, respectiv de colectare şi înmagazinare primară, pre-procesare a materiei prime. Societatea vizează realizarea unei producţii totale anuale de 960.000 litri de lapte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: