Pierderi de 65 de miliarde de dolari pentru companiile din Grupul Adani, controlat de cel mai bogat om din Asia

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Acţiunile majorităţii companiilor din Grupul Adani au continuat să înregistreze pierderi puternice pentru a treia sesiune de tranzacţionare consecutivă, iar pierderile au ajuns la 65 de miliarde de dolari, în timp ce compania a încercat să respingă raportul firmei de short selling Hindenburg, care a acuzat conglomeratul de manipulare a acţiunilor şi ”o schemă de fraudă contabilă”, transmite CNBC, citat de News.ro.

Adani Enterprises a redus unele dintre câştigurile din prima parte a tranzacţiilor şi a închis luni în urcare cu 4,76%.

Această creştere, pe fondul vânzăriilor de acţiuni ale majorităţii afiliatelor Adani, a venit după ce grupul a publicat în weekend un răspuns lung de peste 400 de pagini la raportul Hindenburg.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Compania a anunţat că îşi va exercita drepturile de ”a urmări remedii” pentru a-şi proteja investitorii ”în faţa tuturor autorităţilor competente”.

Preţul acţiunilor Adani Enterprises rămâne cu peste 25% mai mic în această lună, au arătat datele Refinitiv.

Compania a continuat o vânzare secundară de acţiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari, care a fost umbrită de o scădere a titlurilor care a şters un total de 48 de miliarde de dolari din capitalizarea sa, până la închiderea bursei de săptămâna trecută.

Fondatorul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia şi care s-a aflat la un moment dat pe locul al doilea după Elon Musk, a căzut din topul celor mai bogaţi cinci oameni din lume, ajungând pe locul şapte în indicele miliardarilor calculat de Bloomberg.

Averea sa netă a scăzut cu 27,9 miliarde de dolari până în prezent, arată indicele. A atins un vârf de 150 de miliarde de dolari pe 20 septembrie 2022, înainte de a scădea la 92,7 miliarde de dolari la închiderea burseo de săptămâna trecută, potrivit indicelui.

În ciuda câştigurilor mici consemnate de acţiunile Adani Enterprises, alte filiale ale Grupului Adani au continuat să scadă.

Acţiunile Adani Total Gas şi Adani Green Energy au scăzut cu limita zilnică de 20%, Adani Transmission a scăzut cu peste 15% şi Adani Power a pierdut 5%.

Adani Ports and Special Economic Zone a pierdut câştigurile iniţiale şi a încheiat sesiunea aproximativ în stagnare.

Adani Group a spus că acuzaţiile Hindenburg sunt ”un atac calculat asupra Indiei, independenţei, integrităţii şi calităţii instituţiilor indiene, precum şi poveştii de creştere şi de ambiţie a Indiei”, în răspunsul pe care l-a lansat în weekend.

Directorul financiar al grupului, Jugeshinder Singh, a declarat într-un interviu pentru CNBC-TV18, o filială a CNBC, că valoarea Adani Enterprises nu s-a schimbat ”pur şi simplu din cauza” volatilităţii preţului acţiunilor, adăugând că, în schimb, constă ”în capacitatea sa de a incuba noi afaceri.”

El a adăugat că are încredere că oferta publică  a Adani Enterprises va fi subscrisă pe deplin, numind raportul Hindenburg ”pur şi simplu o minciună” şi momentul publicării ca fiind ”reacredinţă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: